Colostrum – suplementacja siary bydlęcej

0
54

Preparaty opierające się na składnikach naturalnych, a nie syntetycznych, coraz częściej pojawiają się w polskich sklepach i aptekach. Wśród zyskujących na popularności znajduje się colostrum, będące suplementem produkowanym na bazie siary bydlęcej. Właściwości colostrum są znane od dawna, a obecnie jest ono stosowane także w farmakologii. Colostrum zażywają przede wszystkim osoby z osłabionym układem odpornościowym, osoby wracające do zdrowia po chorobie i doznanych urazach, a także sportowcy i osoby aktywne fizycznie, pragnące zwiększyć swoje siły, wspomóc odbudowę tkanek mięśniowych oraz przyspieszyć spalanie tłuszczu. 

Siara bydlęca colostrum – skład i właściwości 

Siara bydlęca to po prostu mleko powstające na kilka dni przed narodzinami potomstwa. Jest produkowana przez gruczoły sutkowe i stanowi pierwszy i podstawowy pokarm młodych cieląt. Składniki obecne w siarze zmieniają się w trakcie tych kilku dni, jednak obfitują w witaminy, białka, hormony i przydatne przeciwciała. Colostrum jest bogate zwłaszcza w immunoglobuliny, wykazujące działanie przeciwdrobnoustrojowe. Białko obecne w colostrum to wysokiej jakości serwatka. 

W porównaniu do pozostałych produktów mleczarskich siara zawiera IGF1 oraz IGF2, czyli naturalne czynniki wzrostu, ułatwiające rozwój zwierzęcia w pierwszych chwilach jego życia. Wpływ tych substancji na zdrowie i samopoczucie człowieka został wielokrotnie udowodniony i dlatego zaleca się przyjmowanie siary w formie suplementów. Poza siarą bydlęcą, stosuje się także siarę kozią, której skład przypomina siarę produkowaną w kobiecych sutkach przez pierwsze dni po porodzie. 

Wpływ colostrum na zdrowie człowieka 

Zawarte w colostrum substancje biologiczne czynne wykazują pozytywny wpływ na układ immunologiczny. Szczególne znaczenie mają hormony, białka oraz czynniki wzrostu, wspomagające działanie całego układu, przyspieszające proces gojenia oraz walkę z infekcjami. Mają też pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. 

Colostrum wykazuje także właściwości hamujące procesy starzenia, odmładzający oraz regenerujące. Dotyczy to między innymi komórek tworzących tkanki wątroby oraz mózgu. Ponadto colostrum wykazuje pozytywny wpływ na strukturę włosów, skóry oraz nabłonka. Jego regularne przyjmowanie oczyszcza organizm z zalegających w nim toksyn. W dłuższej perspektywie może przyczynić się także do poprawy stanu emocjonalnego i samopoczucia. 

Kto powinien przyjmować colostrum? 

Colostrum przyjmują zazwyczaj osoby aktywne fizycznie, które pragną poprawić funkcjonowanie swojego organizmu. Niekiedy też przepisywany jest przez lekarza, jako środek do walki z konkretnymi dolegliwościami. Najczęściej stosuje się go w terapii różnego typu infekcji oraz stanów zapalnych. Przyjmują go także osoby z zaburzoną pracą układu sercowego i naczyniowego, a także pacjenci dotknięci chorobami endokrynologicznymi i chorobami autoimmunologicznymi.

Colostrum przyjmuje się także w terapii wrzodów występujących w obrębie żołądka i dwunastnicy. Ponadto colostrum wykazuje działanie hamujące w przypadku nowotworów różnego typu (łagodnych, jak i złośliwych). Może być też stosowane w walce z syndromem przewlekłego zmęczenia oraz na czas rekonwalescencji po przebytych zabiegach i doznanych urazach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNajczęstsze zaburzenia układu nerwowego
Pasjonatka zdrowego odżywiania, tak można opisać mnie w krótkim zdaniu. Swoją pasją do zdrowej żywności zaraziłam się od siostry 7 lat temu i od tamtej pory kultywuje ją wśród swoich znajomych i czytelników na blogu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ