Coraz częściej szukamy informacji na temat diet oczyszczających organizm, skutecznych metod detoksu lub przepisów na smaczne i zdrowe zielone koktajle. Moda na oczyszczanie organizmu poprzez soki i zdrowe koktajle przyniesie naszemu organizmowi oczywiście same korzyści. Przynajmniej kilka razy dziennie w sieci pojawiają się zapytania: w jaki sprzęt kuchenny najlepiej zainwestować? Nic dziwnego, że właśnie wokół tematu sokowirówek i wyciskarek narósł ogrom fałszywych informacji mitów, przez co niezwykle trudno jest wyłowić niezbędne do podjęcia decyzji fakty. Dzisiaj w poniższym artykule rozwiejemy Wasze wątpliwości!
Sokowirówka czy wyciskarka?
Wybór urządzenia powinien zależeć od twoich potrzeb i oczekiwań. Sokowirówki szybkoobrotowe rozdrabniają całe owoce i warzywa na mniejsze części. W technologii tej wykorzystywana jest przede wszystkim siła odśrodkowa, która oddziela sok od wyciśniętego miąższu. Wyciskarki wolnoobrotowe działają inaczej: miażdżą przetwarzane owoce i warzywa, aby w ten sposób wydobyć z nich sok, który następnie jest przefiltrowywany w specjalnym pojemniku, w celu oddzielenia miąższu.
Czy przy pomocy sokowirówek rzeczywiście uzyskujemy mniej wartościowy sok?
Zależy od jakości urządzenia: firma Philips, czyli wiodący producent sprzętu kuchennego. we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Wiedniu (BOKU) postanowiła przeprowadzić u nich badania i przyjrzeć się temu bliżej. Przeprowadzono testy analizując wartości odżywcze soków przygotowanych przy użyciu dwóch urządzeń: wyciskarki i sokowirówki. Co ciekawe, okazało się, że przeciętna zawartość znajdujących się w sokach witamin i przeciwutleniaczy w obu przypadkach jest zbliżona.
Jakie soki pijasz?
Tutaj oczywiście trzeba przyznać, że występują zauważalne różnice pomiędzy sokiem z sokowirówki, a tym przygotowanym przez wolnoobrotową wyciskarkę. Pierwszy z nich, czyli sok z sokowirówki zawsze jest klarowny. Przygotowując sok w tym urządzeniu, możesz użyć zarówno warzyw i owoców twardych, owoców miękkich, w zasadzie wszystkich owoców oprócz bananów, a także zieleniny – np. szpinaku lub selera naciowego. Sok z wyciskarki wolnoobrotowej ma znaczne gęstszą konsystencję. W przypadku używania miękkich owoców i bananów – przypomina ona nawet mus lub tak zwane „smoothie”. Wyciskarka wolnoobrotowa daje w tworzeniu soków także większe pole do popisu i większe możliwości. Z takim urządzeniem, pyszny i zdrowy sok możemy uzyskać nie tylko z różnego rodzaju owoców, owoców, warzyw i zieleniny, ale również możemy przygotować „mleko” roślinne, z uprzednio namoczonych w wodzie orzechów i wiórków kokosowych. Wyciskarka poradzi sobie również z roślinami włóknistymi, takimi jak trawa pszeniczna i świeże zioła.
Ile masz czasu?
Pod względem czasu przygotowania soków urządzenia różnią się od siebie, ponieważ w sokowirówkach szybkoobrotowych często używa się mocy powyżej 700W. W praktyce to oznacza, że możemy znacznie szybciej i wydajniej wyciskać duże ilości soków. Część z dostępnych na rynku sokowirówek posiada duży otwór wlotowy na owoce i warzywa. To pozwala zaoszczędzić dużo czasu i uniknąć uprzedniego krojenia składników. Bardzo szybki efekt wyciskania i klarowna konsystencja soku. Jeżeli takie są Twoje oczekiwania względem urządzenia do domowej produkcji zdrowych napojów, to sokowirówka będzie wyborem idealnym dla Ciebie.
Wolnoobrotowa wyciskarka – jak sama nazwa wskazuje, z przygotowaniem soku będzie radziła sobie nieco dłużej. Wyciskarkę wolnoobrotową w przeciwieństwie do poprzedniczki charakteryzuje wąski otwór wlotowy. W tym przypadku zatem konieczne stanie się pokrojenie owoców i warzyw na mniejsze kawałki. Wyciska się po kolei pojedyncze cząstki i kawałki warzyw i owoców, co wydłuża cały proces przygotowywania napoju. Wyciskanie dużych ilości soku zajmuje w tym przypadku kilkakrotnie więcej czasu. Wynagradza nam to jednak gęsta konsystencja uzyskanego soku, wyższa zawartość błonnika i większe możliwości przerobu składników.
Nie ważne które z urządzeń zastosujesz u siebie, warto pokusić się o zakup obojga. Wprowadzenie do diety zdrowych, świeżo wyciskanych soków z owoców i warzyw z pewnością będzie pozytywną zmianą dla naszego zdrowia.