Wśród innych orzechów pistacje bardzo wyróżniają się swoimi właściwościami. Z jakiej przyczyny? Chociażby ze względu na zawarte w nich unikalne składniki odżywcze. Przede wszystkim pistacje zawierają karotenoidy, oraz luteinę i zeaksantynę. Ta ostatnia wspomaga pracę oczu, i zmniejsza ryzyko chorób np. zapobiega rozwojowi jaskry czy pojawiania się żółtych plamek. Ponadto spożywanie pistacji obniża ciśnienie tętnicze. Te małe niepozorne orzeszki nazywane są inaczej zielonymi migdałami.
Ile pistacji można dziennie zjeść?
Naukowcy zgodnie twierdzą, że dla zdrowia wystarczy spożywać tylko trzy pistacje każdego dnia. Te „zielone migdały” posiadają silne właściwości antynowotworowe, dzięki gamma-tokoferolowi zmniejsza ryzyko powstawaniu guzów w organizmie. Ponadto regularne spożywanie orzechów znacząco poprawia również funkcjonowanie układu sercowo naczyniowego. Spożywanie pistacji pozytywnie wpływa na właściwą pracę mięśnia sercowego, oraz redukcję szkodliwego cholesterolu. Jako jedyne orzechy zawierają zdrowe dla oczu karotenoidy, czyli substancje, które znajdziemy m. innymi w marchewce . Karotenoidy chronią siatkówkę oka przed powstawaniem żółtych plamek, oraz przed wystąpieniem kurzej ślepoty. Pistacje zawierają sporo żelaza, w związku z tym powinny je spożywać osoby, które chorują jego niedobory lub anemię. Ale to nie wszystkie właściwości pistacji: można je również wypróbować, jako kobiecy sposób na zbyt obfite miesiączki. Zielone orzechy pistacjowe zawierają również liczne witaminy, które niezwykle pozytywnie wpływają na organizm.
Ile kalorii znajduje się w pistacjach?
Niestety, te małe orzeszki są dość kaloryczne. Jednak ze względu na swoje zdrowotne właściwości można jeść je również jako składnik diety odchudzającej. Wartość kaloryczna pistacji jest bardzo duża, ponieważ to aż 562 kalorii na 100 g. Dzięki temu, że zawierają dużą ilość zdrowego błonnika, który bardzo szybko i na długo daje poczucie sytości, oraz wpływa na metabolizm. W związku z tym pomimo wysokiej kaloryczności, przyczynią się do utraty wagi jednak jeśli tylko i wyłącznie spożywane są umiarkowanych ilościach i zastępując nimi jeden posiłek, a nie jako dodatkowa przekąska dla zabicia głodu.
Pistacjowe smaki
Jak powszechnie wiadomo, z pistacji można przygotowywać smaczne i ciekawe dania, oraz różnego rodzaju ciasta i słodkie przekąski. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie gościom na urządzone przyjęcie lub nawet dla siebie na słodką przekąskę ciasta pistacjowego. Najpopularniejszy przepis na pistacjowe ciasto zawiera w sobie trzy podstawowe składniki: róża, i kardamon, oraz oczywiście zielone pistacje. Co ciekawe, jadalna pistacja jest tak naprawdę zieloną pestką. Łupinka w najpopularniejszej, prażonej pistacji odpada z łatwością, lub równie łatwo można ją usnąć mechanicznie.
Pistacje a alergie
Niestety, na nieszczęście smakoszy alergia pokarmowa pistacje jest jedną z najczęściej występujących. Czym jest alergia? Najprościej mówiąc, jest to nietolerancja na składniki pokarmowe i uznanie ich przez nasz organizm za szkodliwe. Skutkiem pokarmowej nietolerancji są niekorzystne objawy ze strony układu trawiennego oraz pojawiają się swędzące, nieprzyjemne rumienie na skórze. Dlatego zanim sięgniemy po pistacje, warto na samym początku, wykonać testy alergiczne na wrażliwość na dany alergen oraz porozmawiać o tym zamiarze z lekarzem, który przeprowadzi pod tym kątem odpowiednie badania. Pomimo tej uczulającej negatywnej strony, pistacje posiadają wiele zdrowych i niezbędnych dla naszego organizmu składników. Poza tym, pistacje są po prostu bardzo smaczne a ich spożywanie zapobiega powstawaniu wielu poważnych chorób. Chociażby o czym wcześniej wspominaliśmy, pomagają organizmowi pozbyć się złego cholesterolu.
Podsumowanie
Czy pistacje są kaloryczne? Owszem, ale jeśli spożywamy kilka orzechów dziennie, nie powinniśmy z tego powodu przybrać na wadze. Jedzenie pistacji jest zdrowym nawykiem, który jest niezwykle ważny zdrowej i zbilansowanej diecie.