Co właściwie wiemy o błonniku? na pewno wiemy że pomaga schudnąć, a dieta bogata w błonnik jest dietą najzdrowszą. to wszystko prawda, ale czy wiecie że również nadmiar błonnika może zaszkodzić? Czy zdajesz sobie sprawę z faktu że do prawidłowego działania błonnika potrzebny jest również odpowiednie nawodnienie organizmu, a aby uwolnił swoją pełną zbawczą moc w organizmie muszą zaistnieć odpowiednie warunki?
Poniżej przedstawiamy kompendium wiedzy o błonniku
Błonnik pokarmowy czyli inaczej nazywane włókno pokarmowe jest oczywiście bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Ma on bardzo wiele zalet, dzięki czemu bardzo pozytywnie wpływa na naszą sylwetkę zdrowie i samopoczucie. Jednak tak jak w przypadku każdego innego składnika pokarmowego pojawienie się jego nadmiaru w organizmie, może być groźny i szkodliwe
źródła błonnika pokarmowego
- w pożywieniu do jego głównych źródeł należą suche nasiona roślin strączkowych owoce i warzywa, zwłaszcza zielone, oraz produkty pełnoziarniste. Jeśli chcesz dostarczyć do organizmu błonnik w odpowiedniej ilości i jakości, twoja dieta powinna uwzględniać produkty pełnoziarniste nieoczyszczone, takie jak na przykład owsiane płatki, razowa mąka i pieczywo ryż brązowy oraz gryczaną kaszę.
- oczywiście największą ilość błonnika mają owoce i warzywa spożywane na surowo, nie poddane termicznej obróbki ani obrane ze skórki.
- Jeśli jednak z jakichś powodów twoja dieta powinna ograniczać spożycie błonnika, powinnaś sięgnąć po jasne pieczywo pszenne, z warzyw i owoców możesz przygotować smaczne musy, możesz ją ugotować lub upiec. Dla zdrowych osób dorosłych dzienne spożycie błonnika powinno wynosić od 27 do 40 Gramów.
zalety błonnika
dostarczony do organizmu błonnik zwiększa wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza perystaltyka jelit. przez co zwiększa się równocześnie liczba wypróżnień. dlatego jest składnikiem bardzo ważnym w walce z zaparciami. jednak równolegle ze spożyciem błonnika Pamiętaj również o spożywaniu odpowiedniej ilości wody mineralnej. jeśli zapomnisz o piciu wody, twoje problemy z wypróżnianiem się z którymi chcesz walczyć mogą się jeszcze dodatkowo nasilić. błonnik może przechwytywać toksyczne związki znajdujące się w naszym organizmie dzięki czemu nie zostają one wchłonięte przez jelita i nie Dostają się do organizmu. błonnik jest również bardzo ważnym składnikiem diety przeciwnowotworowej oraz diety stosowanej w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. ta substancja zmniejsza stężenie cholesterolu, oraz zmniejsza badanie glukozy. Dzięki błonnikowy indeks glikemiczny produktów będzie niższy. przy prawidłowym nawodnienie organizmu błonnik Pęcznieje w jelitach zwiększają uczucie sytości dzięki czemu nie grożą nam napady głodu, a dieta z błonnikiem jest bardziej kaloryczna.
Skutki spożywania nadmiaru błonnika
nadmiar błonnika w organizmie może podrażniać jelita oraz niestety doprowadzać do nieprzyjemnych biegunek. ta przypadłość może okazać się bardzo niebezpieczne, ponieważ powoduje odwodnienie organizmu. który podczas choroby traci wodę oraz ważne dla swojego prawidłowego funkcjonowania elektrolity. błonnik może od również powodować zmniejszone wchłanianie wapnia żelaza oraz cynku. jeśli jesteśmy na diecie lekkostrawnej lub stwierdzono u nas jednostkę chorobową również należy go unikać.
umiar umiar i jeszcze raz umiar
On jest bowiem najważniejsze w spożyciu błonnika, tak jakby wszystkim należy również wiecie zachować umiar. błonnik ma bardzo pozytywne działanie na nasz organizm jednak nie należy przesadzać z ilością którą Spożywamy. Jeśli nie masz zdrowotnych przeciwwskazań, często sięga i po jego zalecane ilości. powinna ci ich dostarczyć zdrowa i zbilansowana dieta.
Jeśli jednak z jakichś powodów nie możesz spożywać nadmiaru błonnika, Udaj się po poradę do lekarza specjalisty, lub dietetyka, który w takim przypadku zaordynuje odpowiednią dietę ubogą w błonnik na czas leczenia zaburzenia trawienia. dieta uboga w błonnik jest inaczej zwana dieta ubogoresztkowa, i jest Stosowana doraźnie podczas problemów związanych z układem pokarmowym.