masło orzechowe

Orzechowo-bananowy pudding chia – Składniki:

  1. 3 łyżki nasion chia
  2. 200 mln mleka migdałowego
  3. 2 łyżki kakao
  4. 1 łyżka miodu
  5. 2 łyżki masła orzechowego
  6. kilka orzechów laskowych
  7. pół banana

Orzechowo-bananowy pudding chia – sposób przygotowania:

Mleko wlewamy do słoika. Dodajemy nasiona chia, kakao oraz miód. Zakręcamy pokrywkę i potrząsamy, aby wszystkie składniki się wymieszały. Wstawiamy słoik do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Jeżeli znudził was już tradycyjny pudding chia możecie po wyjęciu z lodówki zblendować całość na gładką masę, aby pozbyć się wyczuwalnych „kuleczek”. Następnie do czystego słoika układamy warstwowo najpierw 3 łyżki puddingu, następnie kilka plasterków banana oraz łyżkę masła orzechowego. Powtarzamy czynność, aż do wyczerpania składników. Górę puddingu dekorujemy posiekanymi orzechami laskowymi i najlepiej zjadamy od razu.

orzechowo-bananowy pudding z masłem orzechowym

Masło orzechowe – właściwości odżywcze i lecznicze

Produkowane z fistaszków, tradycyjne masło orzechowe jest nie tylko smaczne, ale i bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Stanowi dobre źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego), choliny i witaminy E oraz składników mineralnych: magnezu, fosfory, potasu, cynku, selenu, wapnia, chromu, manganu, miedzi, żelaza – dzięki czemu m.in. zapobiega anemii, wzmacnia zęby i kości, wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu (z tym zastrzeżeniem, iż działanie to ma jedynie masło orzechowe, do produkcji którego nie jest wykorzystywana sól, jeśli jest, to wówczas masło orzechowe ze względu na zawartości soli, zawiera również sporo sodu), wzmacnia odporność organizmu, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i wykazuje działanie antyoksydacyjne, ma również pozytywny wpływ na stan włosów i paznokci, redukuje przetłuszczanie się skóry i nadaje jej atrakcyjny koloryt itd. oraz powinno być włączone do diety przyszłych mam (kwas foliowy zapobiega wadom rozwojowym płodu). Masło orzechowe to również bogate źródło błonnika pokarmowego i roślinnych fitosteroli. Na szczególną uwagę zasługuje też fakt, iż 100 gramów masła orzechowego w ok. 94% zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę B3 (PP, niacynę), która to jest wykorzystywana do: prawidłowego przeprowadzania procesów metabolicznych, tworzenia czerwonych krwinek, regulowania poziomu złego cholesterolu we krwi, hamowania toksycznego działania związków chemicznych i leków, korzystnego wpływu na system nerwowy i stan psychiczny, czy też poprawy ukrwienia skóry i kondycji włosów. Masło orzechowe jest produktem tłustym i bardzo kalorycznym (w 100-gramowej porcji dostarcza prawie 600 kalorii (kcal) i 52 gramów tłuszczu), ale znajdujące się w nim kwasy tłuszczowe to niemal w całości kwasy nienasycone z grupy „mniej korzystnych” kwasów omega – omega 6. Masło orzechowe ma pozytywny wpływ na układ krwionośny i jeśli wybierzemy to bez dodatku cukru, nie powoduje przybierania na wadze – jeśli oczywiście zachowamy w jego jedzeniu umiar. Należy również podkreślić, że około 4-6% populacji jest uczulona na główny składnik masła – orzechy arachidowe, a więc również na masło arachidowe. Orzechy arachidowe są bardzo silnymi alergenami pokarmowymi. Do wywołania reakcji alergicznej na orzeszki wystarcza ilość rzędu paru mikrogramów. Często dochodzi do duszności, obrzęku błon śluzowych i zaburzeń krążenia, aż po szok anafilaktyczny.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ