Kebab to tradycyjne danie kuchni arabskiej. Mimo że przepis, jak zrobić kebab samodzielnie w domu, jest bardzo prosty, codziennie w wielu miastach, takich jak, np. Warszawa, przed orientalnymi barami ustawiają się kolejki, by spróbować tego przysmaku. Jednak dietetycy ostrzegają – kalorie, które dostarcza, można liczyć w tysiącach, a wartości odżywcze kebabu pozostawiają wiele do życzenia.
Kebab – czym jest?
Kebab to potrawa przygotowana z pieczonego na rożnie mięsa, z którego skrawa się po upieczeniu małe kawałki, z dodatkiem warzyw i sosów. Całość zawinięta jest w lawasz lub inny cienki placek albo podana w grubej bułce. Pod nazwą kebab kryje się ponad kilkadziesiąt odmian tej potrawy. W Polsce najbardziej popularny jest döner kebap (co oznacza „obracające się pieczone mięso”), danie wywodzące się z kuchni tureckiej. Jest to mięso skrawane z pionowego rożna (najczęściej baranina, cielęcina lub drób, nigdy wieprzowina) podawane z surówką oraz serem owczym. Mimo że przepis, jak zrobić kebab samodzielnie w domu, jest bardzo prosty, codziennie w wielu miastach, takich jak, np. Warszawa, przed orientalnymi barami ustawiają się kolejki, by spróbować tego przysmaku. Nic dziwnego – za stosunkowo niewielką cenę można dostać solidną porcję mięsa. Jednak dietetycy ostrzegają – kalorie, które dostarcza, można liczyć w tysiącach, a jego wartości odżywcze kebabu pozostawiają wiele do życzenia.
Czy kebab jest zdrowy?
W opinii wielu amatorów orientalnej kuchni kebab to zdrowy posiłek, ponieważ zawiera dietetyczne mięso kurczaka, które w dodatku nie jest smażone, i całkiem sporą porcję surowych warzyw. Jednak nie oznacza to, że kebab jest zdrowy. Co jest niezdrowego w kebabie?
- mięso – najczęściej na kebab składa się mięso jagnięce, ale w naszym kraju do wyboru jest też mięso z kurczaka (najchętniej wybierane w Polsce), wołowina. Jednak w większości przypadków nie jest to czyste mięso jednogatunkowe. Zwykle można spotkać wielkie walce z przetworzonego już mięsa. To najczęściej mielona wieprzowina z wołowiną lub mięsem drobiowym. W takim „mięsie” przeważa tłuszcz różnego pochodzenia oraz wszelkiego rodzaju polepszacze, utrwalacze i wzmacniacze smaku, np. glutaminian sodu E621, białko sojowe, fosforany E450 czy cytrynian sodu E331. Takie mięso ma postać jednolitej masy, na ruszcie nie widać płatów mięsa.
- lawasz lub inny cienki placek albo bułka – najczęściej jest produkowane z niezbyt zdrowej mąki pszennej, a ponadto zawierają ulepszacze
- warzywa – nie ma gwarancji, że są świeże. Często leżą całymi dniami, przez co tracą zawarte w nich witaminy i minerały
- sosy – najczęściej są na bazie majonezu, olejów
- frytki – to kaloryczny dodatek do kebabu. Istnieje ryzyko, że jest smażony w starym, wielokrotnie używanym oleju
- napoje – zwykle do kebabu wybierane są kaloryczne napoje gazowane
Ile kalorii ma kebab?
Okazuje się, że w 100 gramach kebaba kalorii znajdziemy około 200. Na początek nie wydaje się być źle, aczkolwiek weźmy pod uwagę fakt, że przeciętny kebab waży nawet 450 g. Po szybkim wyliczeniu możemy dojść do wniosku, że organizmowi dostarczamy aż 850 kalorii. W tym wypadku warto podkreślić, że mniej kaloryczne jest mięso z kurczaka, które w 100 g zawiera 151 kcal – w przypadku mięsa wołowego mamy do czynienia z 200 kcal. Na tak dużą ilość kalorii w kebabie składa się jeszcze bułka, keczup, czy sosy tworzone z majonezu.