Nie wyobrażamy sobie lata bez chłodzących lodów. jednak ten przysmak przyrządzony z tłustego mleka Śmietanki i wysokokaloryczny dodatków mogą być niestety bardzo tuczące i niezdrowe. dodatkowo lody ze sklepowej półki zawierają naprawdę spore ilości cukru, lub jeszcze gorzej dodatku syropu glukozowo-fruktozowego. lody bywają pełne barwników wszelkiego rodzaju dodatków i sztucznych aromatów oraz szkodliwie utwardzonych tłuszczów roślinnych. skład lodów znalezione w supermarkecie bywa niestety tak długi że ogrody z powodzeniem można nazwać miksturę chemiczną. na nasze szczęście wcale nie jest tak trudno przygotować samemu smaczne i pyszne Jednocześnie bardzo zdrowe, Fit lody. dlatego doradzamy czym warto ochłodzić się nadchodzące upalne dni a przy tym zachować szczupłą sylwetkę.
dietetyczne lody wcale nie muszą składać się wyłącznie z wody. wręcz przeciwnie mogą być bardzo smaczne, a Składam znacznie odbiegać od tych kupnych z marketu.
w internecie znajdziemy wiele przepisów na fit lody, które są tak samo dobre a może i nawet lepsze niż te z marketu. poniżej kilka przepisów:
Lody czekoladowe z dodatkiem orzechów
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 szklanka mleka migdałowego
- łyżki stołowej ekstraktu waniliowego
- szklanki ciemnego kakao
- łyżeczki skrobi kukurydzianej
- syropu z agawy, klonowego lub miodu
- 2 garści dowolnych orzechów
Przygotowanie:
Mleko kokosowe i migdałowe, ekstrakt waniliowy, kakao, skrobię kukurydzianą oraz syrop lub miód dokładnie razem zmiksować, aż do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Mieszankę przełożyć do pojemnika, dodać posiekane oraz uprażone wcześniej orzechy i wymieszać. Lody włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Przed zjedzeniem warto je wyciągnąć trochę wcześniej, by odtajały i były łatwiejsze do krojenia.
Lody o smaku masła orzechowego
Składniki:
- pięć mocno dojrzałych bananów
- około trzy łyżki masła orzechowego (najlepiej naturalnego, bez żadnych dodatków)
- szczypta soli morskiej do smaku
Przygotowanie:
Banany należy obrać ze skórki, pokroić w plasterki i zamrozić w zamrażalniku przez kilka godzin. Najlepiej jest je zostawić je tam na całą noc. Po tym czasie nalezy wyjąć banany z zamrażalnika i zmiksować z masłem orzechowym oraz solą. Gotowe lody można podawać z posiekanymi, niesolonymi orzechami ziemnymi.
Lody jarmużowo-bananowe
Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 zamrożony banan
- 1 szklanka mrożonego jarmużu
- 1 łyżka syropu z agawy, klonowego lub miodu
- 1 szklanka świeżego, pokrojonego ananasa
Przygotowanie:
Mleko kokosowe, banana, jarmuż, syrop lub miód oraz ananasa nalez dokładnie razem zmiksować i przełożyć do pojemnika. Lody mrozić w zamrażalniku przez kilka godzin. Przed zjedzeniem warto je wyciągnąć trochę wcześniej, by odtajały. Gotowe lody można do smaku posypać na przykład posiekanymi pistacjami.
Przedstawione powyżej propozycje na fit lody, to na pewno zdrowsza alternatywa dla tych ze sklepu, jednak jak ze wszystkim należy zachować umiar. Ich największym plusem jest to, że są przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatku chemii. Mamy pełną kontrolę nad składem naszych lodów. Dlatego przy następnym zakupie lodów w dziale z mrożonkami, zastanów się czy nie lepiej przygotować ich samodzielnie.
Jaka idea kryje się za samodzielnie przygotowywanymi lodami?
Jak wiadomo wszystko jedzone w umiarze Nie powinno nam zaszkodzić. To samo również tyczy się lodów. jeśli raz na jakiś czas Zjem loda ze sklepowej półki, Oczywiście nic się nie stanie. jeśli jednak podejmujemy świadomą decyzję, że rezygnujemy z produktów wysoko przetworzonych i doprawionych chemikaliami i konserwantami, znaczy to Że będziemy inwestować trochę więcej czasu w przygotowywanie własnych posiłków. jednak kontrola nad tym co i w jakich ilościach Spożywamy, oraz z jakiego pochodzi źródła, na pewno wyjdzie nam na dobre. powiedzenie że “jesteś tym, co jesz” jest jak najbardziej prawdziwe, a żadne z nas nie składa się z glutaminianu sodu, czy dodatków z numerkiem E.