Ostatni trend na diety wegetariańskie zachwyca swoją popularnością. Wiele osób decyduje się na rezygnację z mięsa ze swojego codziennego jadłospisu, biorąc pod uwagę wiele aspektów. Niektórzy mają swoje powody etyczne, ekologiczne czy nawet polityczne, ale część z nas robi to również dla swojego zdrowia. Jednak kluczem jest tu odpowiednie planowanie i dobór właściwych produktów. Niestety często nie jesteśmy w stanie ułożyć odpowiednio zbilansowanej diety. Z pewnością pomoże w tym catering dietetyczny w Gdyni, który oferuje opcje wegetariańskie oraz właściwie bilansowane posiłki.
Zdrowa dieta wegetariańska – planowanie
Aby w pełni wykorzystać dietę wegetariańską, trzeba wybierać różnorodne zdrowe produkty roślinne, takie jak całe owoce i warzywa, rośliny strączkowe i orzechy oraz pieczywo pełnoziarniste. Warto też zwrócić uwagę na to, czego nie powinniśmy jeść. Z pewnością należy ograniczyć przetworzone artykuły, które zawierają zbyt dużo składników, niepochodzących z naturalnych źródeł. Wbrew pozorom wegetarianie dość często sięgają po „śmieciowe jedzenie”, szczególnie na początku swojej przygody z dietą. Dzieje się tak z pewnością dlatego, że większość osób przechodząc na dietę tego rodzaju nie zważa na jej odpowiednie zbilansowanie. Mięso zawiera dużą dawkę niezbędnych składników odżywczych. Ich dostarczanie powinno odbywać się nie tylko w większych ilościach, ale również częściej i bardziej rzetelnie, jeśli decydujemy się na roślinne zamienniki. To fast foody i przetworzone produkty niezależnie od tego, czy są roślinne, czy mięsne, zawsze stanowią gorszą alternatywę dla zdrowego jedzenia. Aby już na początku swojej przygody uniknąć błędów tego typu, warto zdecydować się na catering dietetyczny Gdynia. Posiłki są przygotowywane, biorąc pod uwagę potrzeby i preferencje klientów.
Co wybierać na diecie wegetariańskiej?
Pomimo tego, że mięso zawiera wiele składników odżywczych oraz witamin, na rynku znajdziemy również wiele produktów o takim składzie, które są nam w stanie zaspokoić potrzebę tego typu. Wyjątkiem jest tu witamina B12 – ona dostępna jest wyłącznie w składnikach odzwierzęcych. W ich przypadku konieczna jest suplementacja, ale warto zdawać sobie sprawę z tego, że niedobór B12 dotyczy nawet tych osób, które są na tradycyjnej diecie. Zbilansowany catering dietetyczny w Gdyni opiera się na takich produktach jak rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, siemię lniane czy tofu. Wszystkie składniki tego typu dobierane są biorąc pod uwagę preferencje klienta.