Flaki jak u mamy – jak je zrobić

Flaki to tradycyjna potrawa, która od lat gości na naszych stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta. Odpowiednio przyrządzone kuszą swoim aromatem, wyśmienitym smakiem i rozpływającym się w ustach mięsem. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że potrafią porządnie rozgrzać nawet w najmroźniejsze dni i dać uczucie sytości na długo.

Smak tej pysznej zupy najczęściej kojarzy się nam z rodzinnymi obiadami, które pieczołowicie i po mistrzowsku przygotowują nasze mamy. Co zrobić, żeby choć trochę im dorównać? Przede wszystkim poznać najlepszy przepis na domowe flaki! Później wystarczy już tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty i zabrać się do pracy, zaskakując swoich bliskich wspaniałym rezultatem.

Flaki wołowe jak u mamy

Kiedy zapragniemy poczuć smak tradycyjnych potraw, koniecznie powinniśmy uzupełnić nasze przepisy na obiad o jeszcze jedną sprawdzoną recepturę. Chodzi tu oczywiście o królową wszystkich zup, czyli wspaniałe flaki. O wybornym smaku tego dania decydują dwie ważne rzeczy – odpowiednio przyrządzone mięso oraz aromatyczny, wypełniony przyprawami bulion. Jeśli poświęcimy im szczególną uwagę, powodzenie w przygotowaniu dania mamy gwarantowane. Skoro już poznaliśmy ten sekret, czas zabrać się do pracy!

Przygotowanie zupy zaczynamy od ugotowania dwóch kostek Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętajmy, że aromatyczny wywar to jedna z najważniejszych rzeczy, która decyduje o wspaniałym smaku potrawy. Następnie zajmijmy się przyrządzeniem flaków. Najlepiej wybrać te, które są już oczyszczone, wstępnie obgotowane i pokrojone. Takie mięso zalewamy wodą i gotujemy kilka minut, po czym odcedzamy i dokładnie przepłukujemy. Ponownie umieszczamy je w garnku i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy przez około pół godziny, aż stanie się miękkie i znów odcedzamy.

Pozostałe składniki

W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem reszty składników. Potrzebujemy po jednej sztuce marchewki i pietruszki, które należy umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę natomiast siekamy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy przez chwilę na maśle. Następnie wlewamy bulion oraz dodajemy przyrządzone wcześniej flaki. Całość gotujemy przez około dziesięć minut. Po tym czasie dodajemy dwie łyżki Przyprawy w płynie Maggi oraz wsypujemy resztę dodatków – jedną łyżeczkę majeranku, pieprz, imbir i gałkę muszkatołową do smaku. Zupę gotujemy jeszcze przez pięć minut, dzięki czemu wydobędziemy wspaniały aromat przypraw. Gotowe! Flaki najlepiej podawać z kromką świeżego pieczywa – bułką lub ciepłą chrupiącą grzanką.

Flaki, czyli smak dzieciństwa

Tak przyrządzone danie niewątpliwie trafi w gust miłośników tradycyjnych domowych potraw. Przygotujmy się na to, że po wypróbowaniu tego przepisu nasi bliscy będą domagać się serwowania go częściej. Niezwykły smak i aromat zupy oraz wyśmienite mięso z pewnością przekonają do siebie nawet te osoby, które zazwyczaj deklarują niechęć do flaków. Bo kto z nas nie tęskni na co dzień za smakiem z dzieciństwa i wspaniałymi daniami, serwowanymi przez nasze mamy? Chyba nikt!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ