Częste zakrztuszenia, kaszel przy jedzeniu, skłonność do wymiotów czy brak apetytu mogą świadczyć o dysfagii. Sprawdź, czym jest ta choroba i na czym polega walka z nią.

Przyczyny dysfagii

Dysfagia, czyli problemy z przełykaniem, może mieć różne podłoże i przyczyny. Do najczęściej występujących zaliczamy:

– choroby neurologiczne – np. choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne, miastenia,

– choroby nowotworowe gardła i przełyku, ale także guzy wewnątrzczaszkowe,

– choroby popromienne, w tym przypadku po zakończeniu radioterapii choroba powinna ustąpić,

– udar,

– cukrzycę,

– wole tarczycy,

– choroby stawów.

Jak widać, przyczyny dysfagii nie są oczywiste, mimo to samych objawów nie wolno lekceważyć. Zaniedbania w dziedzinie przyjmowania pokarmów mogą prowadzić do poważnych powikłań łącznie z koniecznością żywienia pozajelitowego(Czytaj: Najważniejsze informacje o żywieniu dojelitowym oraz pozajelitowym).

Leczenie dysfagii

Leczenie dysfagii nie polega na leczeniu objawów, ale szukaniu przyczyn. W praktyce może się okazać, że dysfagia pozwoli zdiagnozować inną chorobę, o której pacjent do tej pory nie wiedział. I właśnie leczenie tej choroby pozwoli na wyeliminowanie dysfagii. Dlatego właśnie nie należy lekceważyć pierwszych problemów z przełykaniem. Częstsze niż dotychczas krztuszenie się podczas jedzenia, kaszel, odruchy wymiotne, wracanie pokarmu nosem powinny być bodźcem do jak najszybszego kontaktu z lekarzem. Niepokojące jest także zaleganie pokarmu i śliny w jamie ustnej.

Dieta przy problemach z przełykaniem

Problem z przełykaniem dotyczy zwłaszcza pokarmów stałych i twardych. Nie ma obostrzeń dotyczących konkretnych produktów lub grup produktów. Dlatego przygotowując posiłki, nie musimy rezygnować z ulubionych dań, jednak trzeba pomyśleć o przygotowaniu ich w nieco innej postaci niż dotychczas. Potrawy powinny konsystencją przypominać puree ziemniaczane lub mus. Tak przygotowane dania nie wymagają gryzienia, jednak naturalnie stymulują proces żucia. W stanach ostrej dysfagii poleca się przygotowywanie takich dań, które nie wymagają żucia i gryzienia – najczęściej są to produkty półpłynne lub płynne. Ponieważ tak skomponowana dieta może być uboga w niektóre składniki odżywcze, zaleca się suplementację diety, na przykład w postaci odżywek medycznych.

Więcej na temat żywienia przy zaburzeniach przełykania można przeczytać na http://zywieniemaznaczenie.pl/dysfagia

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ