Dieta orkiszowa (wg św. Hildegardy) jest uniwersalnym planem żywieniowym. Na dietę orkiszową mogą przejść osoby zmagające się z wieloma chorobami i te które chcą oczyścić organizm z toksyn.
Zapoznaj się ze swoim nowym sprzymierzeńcem – orkiszem
Pszenica orkisz ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Dodatkowo jest sycąca i bogata w wiele cennych składników.
Jak wygląda dieta świętej Hildegardy?
Stosując dietę świętej Hildegardy nie musimy się obawiać o głodówkę. Podstawą diety orkiszowej są produkty zbożowe, jej podstawą jest właśnie pszenica orkisz. Dzięki stosowaniu tej diety, możemy zgubić zbędne kilogramy i uzupełnić niedobory witamin i minerałów.
Dla kogo została stworzona dieta orkiszowa?
Przeciwwskazaniami do stosowania diety orkiszowej są celiakia i alergia na gluten. Dieta orkiszowa nie zaszkodzi ciężarnym i karmiącym kobietom. Nie stanowi ona zagrożenia i pozwoli uzupełnić niedobory wielu witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych. Orkisz pomoże nam też zwalczyć objawy schorzeń dotykających układ krążeniowy, trawienny, a dodatkowo wzmocni nasz układ immunologiczny.
Założenia diety orkiszowej
Spośród wszystkich produktów odżywczych, które mamy do dyspozycji, Hildegarda wymienia trzy w stu procentach wartościowe. Czyli takie, które są odżywcze, lecznicze i przyswajalne w każdej postaci. Orkisz, kasztany jadalne i koper włoski. Kasztany mogą być spożywane w każdej postaci – surowe, gotowane, pieczone, natomiast koper włoski najlepiej jeść surowy. W codziennej diecie powinny dominować produkty orkiszowe, takie jak kasza, pieczywo, makaron, płatki, musli, otręby. Dodatkowo syropy, kawa, ciastka i piwo z orkiszu. Z orkiszu można też przyrządzić wszelkiego rodzaju potrawy: zupy, kotlety, sałatki, ciasta, placki. Dodatkowo znakomicie smakuje z dodatkiem miodu i orzechów, jak również przyrządzony na ostro. Najlepsze są: fasola, pietruszka, czosnek, cebula (ale tylko gotowana), marchew i buraki, a także jabłka, gruszki, porzeczki, wiśnie, owoce morwy, pigwy, jeżyny, owoce dzikiej róży. Nabiał i mięso też są dozwolone, jednak powinny być spożywane rzadziej i w mniejszych ilościach. Do słodzenia zalecany jest wyłącznie cukier trzcinowy i miód.
Efekty stosowania diety świętej Hildegardy
Orkisz pomoże nam oczyścić układ pokarmowy ze złogów i innych zanieczyszczeń. Lepiej będą wchłaniane składniki odżywcze. Błonnik przyspieszy metabolizm i zmniejszy poziom cholesterolu LDL we krwi. Dzięki nim obniżymy ciśnienie krwi i poprawimy kondycję serca. Ponadto wesprzemy nasz układ nerwowy witaminą B , a krzemu w produktach orkiszowych wzmocni i polepszy wizualny stan skóry, włosów i paznokci.
Jakie są zalety diety świętej Hildegardy?
Dieta orkiszowa ma bardzo wiele przeróżnych zalet, dodatkowo niema praktycznie żadnych skutków ubocznych, warta jest polecenia.