Grillowane żeberka, soczysty kurczak, miękka i aromatyczna ryba, kolorowe sałatki – bez takich smakołyków nie może obyć się żaden grill! Jak przygotować idealne mięso? Z jakimi dodatkami najlepiej smakuje? Tajemnicą smaku są odpowiedni wybór składników oraz technika grillowania.
Żeberka po staropolsku
Jednym z kluczowych elementów udanego dania jest odpowiednio przygotowana marynata. Dzięki niej mięso będzie aromatyczne i soczyste. Podobno przygotowanie idealnych żeberek nie jest proste, jednak istnieje pewien sprawdzony sposób. Mięso należy dzień wcześniej zamarynować na przykład w mieszance WINIARY POMYSŁ NA… Soczyste żeberka. Powinno stać w chłodnym miejscu około 8 godzin. Ważne jest, aby podczas pieczenia utrzymywać stałą temperaturę grilla. Pod koniec pieczenia warto zapakować żeberka w folię aluminiową, by zachowały odpowiednią soczystość.
Szaszłyki z grilla
Szaszłyki mogą mieć wiele różnych odsłon. Doskonały mix smaków stworzymy z cukinii, fileta z kurczaka, kiełbasy śląskiej, papryki czerwonej i żółtej, pieczarek oraz cebuli. Aby mięso było soczyste, a warzywa zarumienione, należy zachować pewien odstęp na patyczku do szaszłyków oraz zadbać, aby wszystkie składniki miały podobną wielkość. Szaszłyki warto grillować na średnim ogniu. Idealnym uzupełnieniem dania będzie Sos czosnkowy WINIARY.
Kurczak w ziołach z ziołowym masełkiem
Chyba największą zmorą podczas przygotowywania kurczaka jest jego suchość i nadmierne przypalanie skórki. Aby temu zapobiec, warto wcześniej obłożyć mięso plasterkami boczku – tłuszcz ochroni je przed wysychaniem. Pierś z kurczaka należy odpowiednio zamarynować na przykład w WINIARY POMYSŁ NA… Soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach, a następnie schłodzić w lodówce. Po zgrillowaniu na jeszcze ciepłe mięso kładziemy kostki ziołowego masełka, które bardzo łatwo przygotować – wystarczy utrzeć miękkie masło z ziołami i solą.
Łosoś grillowany
Grillowany łosoś to idealna lekka alternatywa dla ciężkiego mięsa. Co zrobić, aby ryba z grilla była soczysta, delikatna i aromatyczna? W przypadku ryb również ważne są odpowiednie przyprawy i dodatki. Możemy dodać na przykład posiekany koperek, sok z cytryny oraz Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Należy pamiętać, aby na rozgrzanym grillu kłaść łososia skórką do dołu, a czas pieczenia dostosować do grubości filetów.
Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewek
Podczas przygotowywania dań na grilla aż grzech nie skorzystać z nowalijek. Dlatego naszą kolejną propozycją jest sałatka z młodych ziemniaczków, rzodkiewek, szczypiorku i aksamitnego sosu. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Należy ugotować ziemniaki w mundurkach, pokroić rzodkiewkę w ćwiartki i połączyć ze szczypiorkiem i sosem przygotowanym z musztardy i Majonezu Delikatnego WINIARY. Taka sałatka do grilla z pewnością przypadnie do gustu naszym bliskim.
Letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem
Kto z nas nie próbował sałatki coleslaw? Tak się składa, że jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, również z grilla. Warto ją samodzielnie przygotować z posiekanej białej kapusty, wzbogacając o plasterki rzodkiewki, cebulkę dymkę oraz natkę pietruszki. W tym przypadku idealnie sprawdzi się gęsty i aksamitny Majonez Dekoracyjny WINIARY. Smacznego!