Odchudzanie czyli o tym, jak bezpiecznie stracić na wadze

0
1218

Smukła sylwetka oraz idealne wymiary to marzenie każdego z nas. Często zastanawiamy się co zrobić żeby osiągnąć idealną figurę. O to kilka porad z bloga o odchudzaniu dietetyk.edu.pl – jak bezpiecznie stracić zbędne kilogramy bez negatywnego wpływu na nasze zdrowie.

1. Pij minimum 1,5l wody dziennie

Woda to podstawa w trakcie zrzucania zbędnych kilogramów. Przede wszystkim pomaga oczyszczać regularnie organizm z niepotrzebnych toksyn, ale także napędza metabolizm, co prowadzi do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Co więcej, regularnie picie wody nasyca nasz żołądek oraz eliminuje poczucie głodu. Codzienne picie wody korzystnie wpływa także na cerę, nasze samopoczucie oraz pomaga w pozbyciu się tzw. cellulitu wodnego.

2. Odstaw cukry proste

Przeanalizuj wszystkie swoje posiłki, w tym przekąski oraz wszystkie kolorowe napoje z ostatniego tygodnia. Zastanów się jak duża część to słodycze, fast food, kolorowe napoje oraz produkty o wysokiej zawartości kilokalorii. Wszystkie te rzeczy sprawiają, że uczucie sytości jest chwilowe, a ilość często jest dwukrotnie wyższa niż twoje dzienne zapotrzebowanie. Słodycze zamień na surowe owoce i warzywa, a fast food na zdrową sałatkę.

3. Nie wierz w cudowne tabletki

Aby schudnąć bez efektów jojo postaw przede wszystkim na racjonalną, zróżnicowaną dietę. Żadne tabletki odchudzające, które widzimy w reklamach nie działają. Często jest to po prostu chwyt marketingowy.

4. Licz kalorie

Aby regularnie tracić na wadze, ważne jest aby posiłki nie były zbyt kaloryczne, lekkostrawne oraz nie smażone na tłuszczu. Aby rozpocząć zdrową dietę, skorzystaj z kalkulatora BMI, który wyliczy twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Następnie od liczby kilokalorii odejmij około 200-300 kilokalorii. Wynik będzie ilością kalorii, którą należy przestrzegać podczas trwania diety.

5. Warzywa i owoce

Włącz do swojej diety warzywa oraz owoce. Najczęściej są one niskokaloryczne takie jak papryka, ogórki, pomidory, jabłka, gruszki czy grejpfruty. Pamiętaj, aby unikać warzyw gotowanych, ponieważ ich indeks glikemiczny jest znacznie wyższy. Warzywa strączkowe oraz owoce takie jak winogrona nie są zalecane.

6. Stała liczba posiłków

Jedz regularnie o podobnej porze. Każdego dnia powinno spożywać się pięć posiłków. Kiedy jemy mniej, ale częściej, nasz organizm szybciej trawi jedzenie. Ważne aby wszystkie posiłki były lekkostrawne oraz zbilansowane. Warto do diety włączyć takie mięso jak kurczak, indyk lub ryby. Wołowina oraz wieprzowina nie sprawdzą się w trakcie diety odchudzającej.

7. Ruszaj się

Ruch w trakcie diety to podstawa. Nie musisz chodzić codziennie na siłownie, aby schudnąć. Wystarczy, że wybierzesz się na dłuższy spacer lub poćwiczysz godzinę przed telewizorem. Aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na metabolizm, ale także na naszą kondycję oraz samopoczucie.

Podsumowanie

Utrzymywanie odpowiedniej wagi to przede wszystkim odpowiednie, zdrowe nawyki żywieniowe. Ważne jest, aby była ona rozsądna oraz dobrze zbilansowana. Zbyt duża restrykcja kaloryczna może źle wpłynąć na organizm, będzie on osłabiony oraz może doprowadzić do przykrych konsekwencji zdrowotnych. Pamiętaj, aby jeść mniej, a częściej, pij wodę oraz jedz sporo warzyw oraz owoców, a efekty będą gwarantowane!

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułProfesjonalna rehabilitacja rwy kulszowej
Następny artykułZadbaj o odpowiednią dietę

Pasjonatka zdrowego odżywiania, tak można opisać mnie w krótkim zdaniu. Swoją pasją do zdrowej żywności zaraziłam się od siostry 7 lat temu i od tamtej pory kultywuje ją wśród swoich znajomych i czytelników na blogu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ