Po powrocie z zakupów często bardzo szybko wrzucamy po prostu jedzenie do lodówki i szafek nawet nie Zastanawiając się nad tym, czy istnieje jakiś system organizacji i zasady przechowywania produktów w lodówce. Zwykle decydującą rolę o położeniu danego produktu odgrywa, to gdzie akurat w lodówce znajduje się na niego wolne miejsce.
Warto jednak poświęcić chwilkę na odpowiednie rozplanowanie i ułożenie artykułów spożywczych w odpowiedniej kolejności. Dzięki temu na dłużej zachowają świeżość być może, chociaż częściowo uda nam się uniknąć marnowania i bezsensownego wyrzucania jedzenia. Obecnie raporty donoszące o tonach marynowanej na świecie żywności są coraz bardziej przerażające. Codziennie na świecie wyrzuca się kilkaset ton jedzenia!
Od czego zacząć organizacje lodówki?
Należałoby rozpocząć ją od tego, aby skategoryzować, Jakie produkty należy przechowywać w lodówce a które w ogóle nie powinny się tam znaleźć. Tutaj z pomocą przychodzą nam informacje dostępne w sklepach oraz producenci żywności. Producenci żywności Na etykietach umieszczają informację dotyczącą sposobu i temperatury ich przechowywania. Znajdziemy tam notkę, która powie nam Czy należy dany produkt przechowywać w lodówce, oraz Jak długo po otwarciu będzie on przydatny do spożycia. Oczywiście warunkiem deklarowany przez producenta przydatności do spożycia, jest odpowiednie przechowywanie produktów. Warto dowiedzieć się, które z warzyw powinniśmy przechowywać poza lodówką. Może robimy coś nie tak?
Co ciekawe wskazówek dotyczących Jak układać żywność w lodówce udzielają sami producenci lodówek? Na półkach w szufladach lub drzwiczkach lodówki, można znaleźć piktogramy lub inne oznaczenia, które podpowiadają nam gdzie należy ułożyć poszczególne produkty.
Poza symbolami umieszczonymi na półkę W drzwiach lodówki kolejnym czynnikiem decydującym o umieszczeniu poszczególnych produktów w lodówce, powinna być temperatura ich przechowywania:
Zazwyczaj miejscem w lodówce, w którym jest najzimniej, powinny być przechowywane wszystkie otwarte produkty, lub te, które mają krótki okres przydatności do spożycia. Zazwyczaj są to mięso kiełbasy i wędliny, oraz te dania, które pod wpływem ciepła psują się najszybciej.
Na półkach Gdzie jest nieco cieplej zwykle zaczynając od środkowej półki, powinny znaleźć się dania, które przechowujemy z zamiarem ponownego odgrzania w najbliższym czasie. Zazwyczaj jest to obiad na kolejny dzień, resztki, lub nabiał. Tutaj mówimy o nieotwartych jogurtach, śmietanie lub serach.
Najcieplejszym miejscu lodówki, czyli jest to zazwyczaj najwyższa półka – najlepiej jest umieszczać produkty o najdłuższej trwałości do spożycia. Zazwyczaj będą to dżemy i inne przetwory, oraz te, które chcemy mieć pod ręką szybko z chłodzonym na przykład napoje woda lub soki.
W bocznych półkach lodówki możemy przechowywać jajka. Często producenci lodówek umieszczają tam specjalne pojemniki do ich przechowywania, wszelkiego rodzaju sosy, na przykład musztarda keczup majonez oraz mleko oraz wszelkie inne napoje.
Dodatkowo należy o tym pamiętać, aby otwarte jedzenie w lodówce przechowywać odpowiednich pojemnikach. Zapobiegnie to rozprzestrzenianiu się nieprzyjemnych zapachów, które nie tylko mogą przejść na inne jedzenie, ale również wydobywać się z lodówki. Regularnie należy pamiętać o tym, aby sprzątać w lodówce:, co jakiś czas robić przegląd zawartości, dzięki czemu unikniemy niemiłych niespodzianek w postaci spleśniałego sera czy szynki. a w naszej lodówce na długo zapanuje świeżość.
Jak zapanować nad chaosem w lodówce?
Aby utrzymać porządek w lodówce, możemy dokupić specjalne pojemniki do przechowywania wędlin, lub otwartych serów. Zapobiegnie to również ich wysychaniu, oraz łatwiej będzie je odnaleźć w gąszczu innych produktów. Jeśli chcemy uniknąć nieprzyjemnych zapachów wydobywający się z lodówki, Warto zainwestować również pochłaniacz zapachów z węglowym filtrem, który dzięki umieszczeniu w lodówce pochłania nieprzyjemne zapachy.