Wielu z nas zastanawia się jakie warzywa można mrozić oraz które z nich po zamrożeniu nie stracą swoich wartości? Do tych warzyw zdecydowanie należy cukinia. Dlaczego? Jest ona lekkostrawna oraz małokaloryczna. Poznajmy zalety tego niezwykle wartościowego i pysznego warzywa.
Jakie produkty odżywcze zawiera cukinia?
Cukinia jest niezwykle lekkostrawnym warzywem, które ponadto jest bardzo smaczne. Zawiera wiele składników odżywczych takich jak:
- potas,
- żelazo,
- magnez,
- witaminę C,
- witaminę K,
- witaminę PP,
- witaminę B1,
- beta karoten.
Warzywo te dodatkowo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Poprzez swoje właściwości polecana jest przy problemach z nadkwasotą. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dlatego w swoją dietę mogą wpisać ją osoby chore na cukrzycę. Cukinię spokojnie można spożywać będąc w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.
Przeczytaj też: http://www.nailsworld.pl/czy-podklad-szkodzi-cerze/
Na czym polega proces mrożenia?
W tym procesie schładzamy produkt do temperatury najczęściej -20 do -40 stopni Celsjusza. Następnie przechowywane są one w temperaturze -18 stopni. Głównym celem mrożenia warzyw i owoców jest zablokowanie im rozwoju drobnoustrojów, które powodują psucie się żywności oraz wywołują zatrucia pokarmowe.
Po okresie sezonowym warzywa i owoce są znacznie trudniej dostępne. Ponadto ich ceny często nie zachęcają do zakupu. Zimą wybawieniem w tej sytuacji są mrożonki.
Czy mrożonki są zdrowe?
Jeśli są one w odpowiedni sposób mrożone gwarantują zachowanie wartości odżywczych produktów. Z badań wynika, że mrożona żywność traci od 10 do 30 proc. swoich witamin. Mimo to, do tej pory mrożenie nadal pozostaje jednym z najlepszych sposobów zachowania świeżości żywności.
Straty podczas samego procesu mrożenia są niewielkie. Za straty te w większości odpowiada proces nazwany blanszowaniem. Jest to proces parzenia gorącą parą wodną, który wykonuje się poprzedzając proces mrożeniem. Niestety jest on bardzo ważnym krokiem i nie należy go pomijać.
Źródło: https://onkoline.pl/