Wszystko o soli w diecie

Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje, że maksymalnie można spożywać 5 gramów soli dziennie. Czyli tyle ile mierzy płaska łyżeczka do herbaty. Jednak niestety przeciętny Polak dziennie przyjmuje o wiele więcej soli. Warto wiedzieć, dlaczego ograniczenie soli jest takie ważne, w jakich produktach jest jej dużo i o czym powinniśmy wiedzieć.

Sól nazywana cichym zabójcą

Przeprowadzono liczne badania, które wykazują, że regularne spożywanie zbyt dużej ilości soli zwiększa ryzyko wystąpienia różnych, poważnych chorób jak np. nadciśnienie, które może prowadzić do udaru mózgu, czy do niewydolności serca. Eksperci wskazują także, że sól w diecie ma związek z rozwojem osteoporozy, różnych nowotworów, czy chorób nerek. Jak widać lista dolegliwości jest dość długa. Warto więc mieć świadomość, w jakim pożywieniu znajduje się najwięcej soli.

Sól ukryta w produktach

Sól jest ukryta w wielu produktach, po które sięgamy niemal każdego dnia jak np. wędliny, różne gatunki serów, pieczywa, słodycze, przyprawy, sosy oraz zupy. Można więc powiedzieć, że bardzo trudno jest zjeść coś co jest wolne od soli.

Aby ograniczyć tę szkodliwą substancję, należy przede wszystkim nie solić dodatkowo jedzenia, a zamiast niej używać innych przypraw jak np. zioła. Należy także sięgać po świeże produkty, które nie ulegały przetwarzaniu. Ważne jest też czytanie etykiet i dokładne zapoznawanie się z treścią etykiet umieszczonych na produktach spożywczych.

Catering pudełkowy jako sposób na uniknięcie zbyt dużej ilości soli

Dobrym rozwiązaniem, aby uniknąć nadmiernej ilości soli jest skorzystanie z tzw. diety pudełkowej. Taki catering jest popularny szczególnie w dużych miastach. Dieta układana jest przez doświadczonych dietetyków, którzy mają niezbędną wiedzę z zakresu odpowiedniego komponowania pożywienia. Dzięki temu można mieć pewność, że przygotowane posiłki będą odpowiednie, zdrowe, pyszne i będą zawierać małe ilości soli.

Czym zastępowana jest sól?

Jak wspomniano wcześniej, najlepszym i najbardziej korzystnym dla zdrowia rozwiązaniem jest całkowite usuniecie soli z diety. Jednak czasem, niektóre potrawy, bez dodatku soli całkowicie tracą swój smak. W takim wypadku dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po sól potasową. Oprócz tego, że wpływa ona pozytywnie na smak potraw, jest także zaliczana do jednej z niefarmakologicznych metod leczenia nadciśnienia. Potas wpływa korzystnie na obniżanie ciśnienia.

Warto jednak  pamiętać, aby stosowanie soli potasowej skonsultować z lekarzem, ponieważ zbyt duże jej ilości mogą obciążać nerki. Innym rozwiązaniem jest wykorzystywanie ziół takich jak np. bazylia, tymianek, pietruszka, koperek, kolendra, czosnek, estragon itd. Można też wykorzystać przyprawy takie jak imbir, curry czy ostrą paprykę.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ