Witamina C na odporność

0
50

Witaminę C i jej działanie zna każdy z nas. To po nią sięgamy, gdy dopadają nas pierwsze objawy przeziębienia. Często również wprowadzamy wtedy do naszej diety produkty, o których wiemy, że są bogate w tę witaminę. Dzięki witaminie C, nasz organizm może łatwiej poradzić sobie z infekcją i walczyć z przeziębieniem. Jak jeszcze działa witamina C na nasz organizm i czym skutkuje jej niedobór? W jakich produktach możemy ją znaleźć?

Funkcje witaminy C

Witamina C ma niezwykle istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w wielu różnych procesach. Przede wszystkim pomaga w prawidłowym działaniu układu odpornościowego, ponieważ zwiększa aktywność białych krwinek oraz interferonu. Jest to właściwość witaminy C, którą zna praktycznie każdy z nas. Nie jest to jednak koniec długiej listy zalet witaminy C. Dodatkowo, jest ona silnym przeciwutleniaczem. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, a także zabezpiecza przed wolnymi rodnikami układ krążenia. Warto wiedzieć, że wiele ważnych funkcji witaminy C w organizmie wynika z jej udziału w syntezie kolagenu, czyli głównego białka tkanki łącznej, odpowiadającego za elastyczność skóry, dziąseł, chrząstki stawowej, ścięgien czy naczyń krwionośnych. Witamina C jest ważna nie tylko dla wyglądu skóry i przeciwdziałania zmarszczkom, ale co ważniejsze dla zachowania sprawnych stawów, ale także elastycznych tętnic i żył, co ma ogromne znaczenie w profilaktyce miażdżycy. Dodatkowo, wspomaga ona wchłanianie żelaza i wykorzystanie kwasu foliowego, które są niezbędne w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Jak dowodzą najnowsze badania, terapia witaminą C może okazać się także skuteczna w przypadku zwalczania chorób nowotworowych. Więcej na vitac.pl/rola-witaminy-c

Niedobór witaminy C

Dobrze jest wiedzieć, że niedobór witaminy C w organizmie może nieść ze sobą szereg przykrych i poważnych dolegliwości. Najczęściej pojawia się on u osób odchudzających się, stosujących diety zalecane w chorobach żołądkowo-jelitowych. Większe zapotrzebowanie na witaminę C występuje także osób pracujących fizycznie i prowadzące aktywne życie, gdyż tracą ją wraz z utratą potu. Niedobór witaminy C może pojawić się także w długotrwałych sytuacjach stresowych, u osób oparzonych oraz będących po urazach. Dodatkowo, większe zużycie witaminy C przez organizm występuje u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Do skutków niedoboru witaminy C należą między innymi obniżenie odporności i przedłużanie infekcji zakaźnych, trudności w gojeniu się ran oraz szkorbut. Dodatkowo, może on powodować nieprawidłowości w przemianie kwasów tłuszczowych oraz osłabienie naczyń włosowatych i możliwość powstawania mikrowylewów w różnych narządach. Niedobór witaminy C skutkuje także zwiększoną łamliwość kości i podatnością na infekcje. Co więcej, może on powodować apatię, zmęczenie, brak apetytu oraz bóle mięśniowe.

Gdzie znajdziesz witaminę C?

Witamina C występuje w wielu naturalnych produktach. Gdzie możemy ją znaleźć? Z pewnością warto jest sięgać po świeże owoce, takie jak: porzeczka, agrest, grejpfrut, cytryna, aronia, truskawki, pomarańcza, jabłko oraz malina. Dodatkowo, dobrze jest także pić herbatę z dzikiej róży. Witaminę C znajdziemy również w wielu warzywach, między innymi w: porze, cebuli, bobie, groszku, rzodkiewce, brokułach, brukselce, kapuście, rzepie, pomidorze, rabarbarze, ziemniaku, papryce oraz natce pietruszki.

Więcej informacji na vitac.pl

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPolub witaminę C
Następny artykułMasło shea do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów
Pasjonatka zdrowego odżywiania, tak można opisać mnie w krótkim zdaniu. Swoją pasją do zdrowej żywności zaraziłam się od siostry 7 lat temu i od tamtej pory kultywuje ją wśród swoich znajomych i czytelników na blogu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ