Cynk jest składnikiem odżywczym, którego niedobory mogą prowadzić do zaburzeń odporności. Znajduje się w każdej komórce ludzkiego organizmu i warunkuje jej czynności życiowe. Stanowi istotne wsparcie dla funkcjonowania całego układu immunologicznego, jednakże często jest niedostatecznie suplementowany w codziennej diecie.

Właściwości cynku

Stwierdzono liczne właściwości zdrowotne cynku. Pierwiastek jest niezbędny do funkcjonowania ludzkiego organizmu – stanowi ważny składnik wielu białek, uczestniczy w aktywacji wielu enzymów oraz w stabilizacji błon komórkowych i układu kostnego. Ponadto cynk bierze udział w syntezie RNA, DNA i białka. Cynku najwięcej jest w mięśniach i tkance kostnej – odpowiednio ok. 50% i 25-30%. Bez cynku organizm ludzki nie byłby w stanie odczuwać smaków i zapachów, a niektóre hormony (np. insulina) nie funkcjonowałyby w sposób prawidłowy. Mało tego – cynk jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju płciowego. Ostatecznie zbliżamy się do tematu, który najbardziej nas dzisiaj interesuje – organizm potrzebuje cynku do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. (1)

Produkty bogate w cynk

Dzięki swoim właściwościom cynk zmniejsza podatność organizmu na infekcje. Niedobory tego pierwiastka skutkują trudniejszym gojeniem się ran oraz spadkiem odporności na działanie chorobotwórczych mikroorganizmów. Cynk chroni nas przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Jego działanie jest nieocenione, często jednak okazuje się, iż w codziennej diecie nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości tego składnika odżywczego. Średnie zapotrzebowanie na cynk wynosi odpowiednio 9,4 mg/d i 6,8 mg/d dla mężczyzn oraz dla kobiet (1).

Ludzki organizm najlepiej przyswaja witaminy i składniki odżywcze w naturalnej postaci, dlatego najkorzystniej jest dostarczać mu cynku w pożywieniu. Do produktów bogatych w cynk zaliczamy pieczywo ciemne, kaszę gryczaną oraz suche nasiona roślin strączkowych. Ponadto znaczne ilości cynku znajdują się w mięsie (zwłaszcza w wołowinie i innych czerwonych mięsach), jego podrobach oraz owocach morza. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć także serów żółtych. Niewielkie ilości cynku znajdziemy natomiast w jajach, pieczywie jasnym, rybach, mleku, warzywach oraz owocach (1). Zobacz jak zadbać o swój układ immunologiczny na odpornosc.expert.

  1. Przygoda B. Cynk. http://dieta.mp.pl/zasady/74604,cynk Data dostępu: 30.03.2017

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCo ci leży na wątrobie? Dolegliwości wątroby
Agnieszka Zientek
Pasjonatka zdrowego odżywiania, tak można opisać mnie w krótkim zdaniu. Swoją pasją do zdrowej żywności zaraziłam się od siostry 7 lat temu i od tamtej pory kultywuje ją wśród swoich znajomych i czytelników na blogu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ