Bruzdy zazwyczaj uwidaczniają się na paznokciach w postaci nieestetycznych poprzecznych lub podłużnych prążków. Mogą stanowić one wynik zaniedbania płytki paznokcia, ale nie tylko, bowiem często są również objawem różnego rodzaju chorób. Z tego powodu nie można ich bagatelizować i niezwykle ważne jest szybkie poznanie przyczyn ich pojawienia się. Jest to istotne w celu wdrożenia odpowiednich działań mających na celu ich zniwelowanie. A to wszystko dla własnego zdrowia oraz przywrócenia blasku i schludnego wyglądu płytek paznokci.

Bruzdy na paznokciach – jak wyglądają i czym się charakteryzują

Nieatrakcyjne bruzdy na paznokciach powstają na skutek zaburzeń procesu podziału płytek paznokci Przyczyną mogą być między innymi drożdżaki, które wywołują stan zapalny w obszarze wałów paznokcia. Innym powodem może być zespół cieśni nadgarstka, który przyczynia się do niedokrwienia palców.

Dlaczego poprzeczne bruzdy pojawiają się na paznokciach?

Z dermatologicznego punktu widzenia wskazuje się również na częste stany gorączki, stosowanie leków przeciwbólowych oraz mikrourazy, które mogą powstać między innymi na skutek nieprawidłowego i zbyt inwazyjnego piłowania oraz polerowania paznokci.

Jako powód występowania bruzd również często podaje się ubogą dietę. Niekorzystny wpływ na paznokcie mają szczególnie niedobory wapnia i cynku. Zatem poleca się rozszerzyć jadłospis o produkty takie jak, mięso, ryby, jaja, ser żółty oraz różnego rodzaju orzechy/ziarna. Dobrze jest stosować odpowiednią suplementację w przypadku stwierdzenia niedoborów.

Wystąpienie bruzd wraz z zaczerwienieniem wymaga konsultacji dermatologicznej, w celu wykluczenia infekcji.

Nie bez wpływu na kondycję paznokci pozostają kwestie związane z pielęgnacją dłoni – zbyt częste mycie rąk, intensywne piłowanie i polerowanie paznokci, stosowanie detergentów bez używania rękawic, brak odpowiedniego nawilżenia i odżywienia itp. To wszystko może sprawić, że na paznokciach pojawią się bruzdy i odbarwienia, świadczące o złej kondycji płytek paznokci.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCynk – obrońca układu immunologicznego
Agnieszka Zientek
Pasjonatka zdrowego odżywiania, tak można opisać mnie w krótkim zdaniu. Swoją pasją do zdrowej żywności zaraziłam się od siostry 7 lat temu i od tamtej pory kultywuje ją wśród swoich znajomych i czytelników na blogu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ