Ekologiczna odżywka do włosów – włącz ją do codziennej pielęgnacji

0
Ekologiczna odżywka do włosów

Chociaż troska o włosy i odpowiednia suplementacja to doskonałe sposoby na uzyskanie pięknej fryzury, niewiele osób wie, jak powinna wyglądać prawidłowa pielęgnacja. Istotne znaczenie mają tutaj czynniki takie jak porowatość włosów czy obecność skrętu. W tym artykule dowiesz się więcej na ten temat i poznasz korzyści, jakie daje ekologiczna odżywka do włosów.

Naturalna pielęgnacja – o czym nie wolno zapominać?

Najistotniejszą kwestią, jeśli chodzi o pielęgnację, jest wspomniana wyżej porowatość włosów. To właśnie od niej zależy, jakich składników na co dzień potrzebują kosmyki. Wyróżniamy trzy typy porowatości – niską, średnią i wysoką. Pierwsza z nich charakteryzuje się gładkością i łatwym do uzyskania efektem ,,tafli”. Druga z kolei jest najpopularniejszym typem porowatości w Polsce. Tutaj włosy posiadają lekko rozchylone łuski, są bardziej zniszczone, ale wciąż cieszą się dobrą kondycją. Do trzeciej grupy należą najbardziej zniszczone włosy, często poddawane różnym zabiegom stylizacyjnym, takim jak prostowanie czy farbowanie. Rozpoznanie swojej porowatości to pierwszy krok do rozpoczęcia prawidłowej pielęgnacji. Na tej podstawie możesz dobrać odpowiedni olej oraz kosmetyki, które spełnią wymagania Twoich włosów. Nie zapominaj, że pielęgnacja nie kończy się na umyciu skóry głowy szamponem. Koniecznie musisz zabezpieczać kosmyki ekologiczną odżywką do włosów, a także serum bez spłukiwania. Co kilka tygodni zaleca się peeling, ale bardzo ważne jest również olejowanie. Najlepiej, aby wszystkie używane produkty były naturalne.

Ekologiczna odżywka do włosów i jej zalety

W prawidłowej pielęgnacji istotną rolę odgrywa stosowana odżywka. Aby włosy otrzymały wszystko to, czego potrzebują, należy zadbać o równowagę PEH. Proteiny, emolienty i humektanty pełnią ważną rolę w nawilżaniu, odżywianiu i odbudowywaniu kosmyków. Ekologiczna odżywka do włosów zapewnia niezbędne składniki, a przy tym nie zawiera wysuszającego alkoholu i SLS. Składy tego typu produktów dostępne są między innymi na stronie https://www.chatkaekoludka.pl/odzywki-do-wlosow. Ekologiczna odżywka do włosów zawiera wyciągi z ziół oraz naturalnych olejów, czemu zawdzięcza swoje dobroczynne działanie. Jeśli zdecydujesz się na odżywkę w kostce, przyczynisz się do ratowania środowiska. Poza tym sporo zaoszczędzisz, gdyż tego typu produkty zazwyczaj wystarczają na dłużej.

Zegarek do biegania – jak wybrać właściwy?

0
Oferta zegarków do biegania jest dziś bardzo szeroka
fot. Pixabay.com

Na ulicach coraz częściej dostrzec można biegaczy z modnym zegarkiem na ręce. Nic dziwnego, taki zegarek do biegania to duża wygoda. Policzy przebiegnięte kilometry, sprawdzi tętno, zarejestruje czas biegu. Przydatny gadżet dla każdego, kto bieganie traktuje serio.

Przeczytaj też: http://www.and1.pl/jaki-zegarek-do-biegania-wybrac/

Jaki zegarek dla początkującego biegacza?

Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z bieganiem, ale wiemy już, że ten sport to to, czego dla siebie szukaliśmy, warto zainwestować w podstawowy model takiego zegarka do biegania. Jego koszt oscyluje w granicach około 500-700 zł. Nie mają one wprawdzie bardzo rozbudowanych funkcji, ale większość z nich zmierzy czas biegu, tempo, tętno czy też policzy kroki podczas spaceru. Niektóre zegarki z tej podstawowej półki mają też funkcję codziennego przypominania i zachęcania do podjęcia aktywności fizycznej. Mogą więc skutecznie motywować do zmiany trybu życia.

Średnio zaawansowane modele dla biegających regularnie

Jeśli bieganie weszło nam już w krew i stało się naszą codziennością, model lepszy niż podstawowy zegarka do biegania będzie dla nas dobrym rozwiązaniem. Takie modele kosztują od kilkuset do około 1400 złotych. Poza tym, że zmierzą nam czas, liczbę kroków, tętno to przy pomocy GPS skontrolują dystans, pokażą i zapiszą trasę, jaką przebiegliśmy. Ponadto monitorują też inne aktywności fizyczne, takie jak pływanie czy jeżdżenie rowerem. Są również wyposażone w funkcje przydatne w codziennym funkcjonowaniu. Takie zegarki mogą przykładowo dokonać płatności zbliżeniowych.

Modele zaawansowane dla profesjonalistów

Nie dość, że są wysoko wyspecjalizowane w kwestiach treningowych, to jeszcze doskonale służą w życiu codziennym. Zegarki z tej półki kosztują jednak już około kilku tysięcy złotych. Poza podstawowymi funkcjami mogą ocenić nawet poziom absorpcji tlenu podczas aktywności fizycznej, ocenić nachylenie terenu, dostosować tempo do nawierzchni, a po podaniu dystansu, jaki chcemy przebiec, zaproponować nam nawet trasę biegu. Ponadto taki zegarek z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym poinformuje nas, kiedy będziemy zbliżać się do większej górki, różnicy wysokości, jaka nas czeka i dystansie, który będziemy mieć do pokonania.

Zobacz też: http://www.dlazdrowia24.pl/jak-skutecznie-zapobiegac-kontuzjom/

1% podatku na rehabilitację potrzebujących – dlaczego warto go oddać?

0
1 procent

Jeśli jesteś świadomym obywatelem Państwa Polskiego, z pewnością wiesz na czym polega inicjatywa przekazania 1% podatku. Być może nawet masz wybraną fundację, którą w ten sposób wspierasz. Natomiast jeżeli spotykasz się z tym pierwszy raz lub do tej pory niezbyt się interesowałeś tą kwestią, warto wyjaśnić, że to sposób, by pomóc wybranej organizacji pożytku publicznego, dzięki kwocie z podatku, która w przeciwnym razie trafiłaby do budżetu państwa. Jest bardzo wiele instytucji charytatywnych, które mogłyby za zgromadzoną sumę pieniędzy zdziałać bardzo dużo dobrego. Wśród nich warto wyróżnić te ośrodki, które zajmują się rehabilitacją i leczeniem chorych i często niedołężnych osób. Jeżeli nie zdecydowałeś jeszcze na co przeznaczyć 1% podatku, przeczytaj dlaczego dobrze jest wspierać takie miejsca.

1% podatku – dlaczego rehabilitacja?

Osoby, które zgłaszają się do klinik rehabilitacyjnych często zostały niesprawiedliwie dotknięte przez los. Są to bardzo często samotni ludzie starsi, którzy potrzebują opieki, jak i dzieci z biednych rodzin, których nie stać na drogie leczenie czy operację za granicą. Wśród podopiecznych takich organizacji znajdują się często też ludzie młodzi i dojrzali, którzy ulegli różnym wypadkom. Wszystkim im potrzebna jest pomoc, jednak sprzęt rehabilitacyjny bywa bardzo kosztowny, a i opiekunów takich osób często trzeba opłacić. Chociaż zdarza się, że poszkodowanym i chorym pomagają wolontariusze, wiele osób nie może pozwolić sobie na pracę za darmo, nawet pomimo poczucia misji. Datki i darowizny nie są w stanie pokryć do końca kosztów wypłat pracowników, wózków inwalidzkich, sprzętów służących do rehabilitacji czy lekarstw, zwłaszcza że osób potrzebujących jest wiele. Liczy się każda złotówka, więc rozważ przekazanie 1% podatku na tego typu inicjatywę. To bardzo wiele znaczy dla wszystkich, którzy czekają na wsparcie.

1% podatku – jak przekazać?

Drobny gest, jakim jest oddanie 1% podatku, nie sprawi ci najmniejszych problemów. Na stronie https://rehabilitacjaopole.pl/1-podatku-calosc/ znajdziesz szczegółową instrukcję dla osób, które chcą wspomóc Opolskie Stowarzyszenie Rehabilitacji. Możesz sprawdzić, jak przekazać pieniądze krok po kroku. Zasadniczo potrzebujesz tylko numeru KRS wybranej organizacji, który wpisujesz w odpowiednią rubrykę formularza wraz z wyliczoną kwotą, którą oddajesz. Zrobisz to błyskawicznie, a satysfakcja pozostanie do kolejnego roku podatkowego.

Hipoglikemia – jak jej zapobiegać i jak ją leczyć?

0
Aby zapobiec hipoglikemii należy kontrolować poziom cukru we krwi
fot. Pixabay.com

O hipoglikemii mówimy wówczas, gdy poziom glukozy we krwi spada poniżej prawidłowych wartości. Jest to poważne zagrożenie dla zdrowia każdego diabetyka, które określane jest również mianem niedocukrzenia. Jak zapobiegać hipoglikemii i jak postępować w przypadku nagłego spadku cukru?

Przeczytaj też: http://wolnezdrowie.pl/hipoglikemia-zapobieganie-powiklania-i-leczenie-niedocukrzenia/

Jak osoby z cukrzycą powinny zapobiegać hipoglikemii?

Najważniejsze zalecenia dla diabetyków, które mają chronić ich przed wystąpieniem hipoglikemii, to przede wszystkim przestrzeganie diety w przypadku cukrzycy typu 2 oraz właściwe podawanie insuliny – w odpowiednich dawkach oraz odstępach czasowych po posiłku – w cukrzycy typu 1.

Ponadto o chorobie powinny wiedzieć osoby z najbliższego otoczenia (czy to domowego, czy zawodowego). Powinny one również znać objawy niedocukrzenia i wiedzieć, jak zareagować w ich przypadku (zwłaszcza, gdy chory straci przytomność). Jeśli osoba zmagająca się z cukrzycą stosuje insulinę, powinna mieć ją zawsze przy sobie. Dodatkowo informację o tym, warto mieć w portfelu lub na silikonowej bransoletce. Pod ręką najlepiej mieć również produkty, podnoszące poziom cukru we krwi – słodkie napoje, żelki.

Niedocukrzenie może poważnie zagrażać życiu i zdrowiu osoby z cukrzycą. Niedobór węglowodanów zaburza prawidłową pracę mózgu, co z kolei wpływa na układ nerwowy, tkanki, narządy i komórki w całym ciele. Bardzo niski poziom glukozy może również prowadzić do wstrząsu hipoglikemicznego.

Jak reagować, gdy wystąpi hipoglikemia?

W przypadku wystąpienia lekkiego niedocukrzenia należy jak najszybciej zapobiegać temu stanowi, aby nie doprowadzić do wstrząsu hipoglikemicznego. W pierwszej kolejności chory powinien sięgnąć po jakąś przekąskę, która zawiera cukry proste. Może to być słodki napój albo słodka przekąska. Gdy już jego stan się ustabilizuje, trzeba uzupełnić węglowodany złożone w organizmie. Wtedy warto sięgnąć po jabłko, banana, kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa.

Jeśli chory ma zaburzenia świadomości, problemy z połykaniem lub utraci przytomność należy natychmiast wezwać pogotowie. Lekarz poda dożylnie glukagon, a w szpitalu pacjent zostanie podłączony do kroplówki z glukozą. Osoby chorujące na cukrzycę typu 1 są szczególnie narażone na wystąpienie hipoglikemii i dlatego powinny mieć zawsze przy sobie glukagon. Gdy nastąpi utrata przytomności domięśniowo powinien podać go każdy, kto jest w tej chwili przy chorym. Należy postępować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu glukagonu i nie zwlekać z jego podaniem.

Zobacz też: http://www.dlazdrowia24.pl/jakie-sa-przyczyny-i-objawy-hiperglikemii/

Witamina B12 – za co odpowiada i kto powinien ją suplementować?

0
b12

Witamina B12 to jeden z niezbędnych związków organicznych, które gwarantują zachowanie dobrego zdrowia i pełnię funkcji poznawczych. Niedobór witaminy B12 bywa przyczyną chorób np. niedokrwistości, a ona sama jest nazywana „witaminą brudu”, ponieważ pochodzi ze związków organicznych produkowanych przez mikroorganizmy występujące w glebie. Najczęściej polecana osobom na diecie roślinnej, witamina B12, powinna być suplementowana przez znacznie szerszą grupę osób. Jakie właściwości ma witamina B12? Kto powinien stosować preparaty z witaminą B12?

Spis treści:

  1. Czym jest witamina B12?
  2. Witamina B12- za co odpowiada?
  3. Właściwości witaminy B12
  4. Witamina B12 a niedokrwistość
  5. Niedobór witaminy B12- objawy
  6. Niedobór witaminy B12- kiedy się pojawia?
  7. W jakich produktach znajdziemy witaminę B12?
  8. Jak suplementować witaminę B12?

Czym jest witamina B12?

Witamina B12 to związek organiczny, w którego centrum znajduje się atom kobaltu. Z tego względu można ją także znaleźć pod nazwą kobalaminy. Do organizmu człowieka jest dostarczana głównie z produktami zwierzęcymi i pod postacią produktów wzbogacanych w tę witaminę oraz suplementów. W ciele człowieka kobalamina jest produkowana w nieznacznej ilości przez bakterie w jelicie grubym, które nie umożliwia wchłaniania się witaminy,  a więc całość jest wydalana wraz z kałem.

Witamina B12 – za co odpowiada?

Witamina B12 jest jednym z koenzymów. Jest odpowiedzialna za funkcje metaboliczne oraz syntezę kwasów nukleinowych. W związku z tym ma zauważalny wpływ na układ nerwowy i psychikę człowieka. Reguluje produkcję czerwonych krwinek oraz komórek szpiku kostnego, w którym  jest gromadzona.

Właściwości witaminy B12

Witamina B12 podnosi poziom energii i reguluje nastrój, poprzez wspomaganie produkcji serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Jest niezbędna do syntezy otoczek mielinowych, które wpływają na szybkość przekazywania informacji w mózgu.

Wpływa na funkcje poznawcze, podnosi poziom koncentracji i może chronić przed wystąpieniem choroby Alzheimera. Jest niezbędna do aktywowania kwasu foliowego, w związku z czym szczególną uwagę  na jej podaż w diecie powinny zwrócić kobiety planujące ciąże.

Witamina B12 a niedokrwistość

Witamina B12 w połączeniu z kwasem foliowym i witaminą B6 zapobiegają gromadzeniu się homocysteiny w organizmie, czyli związku odpowiedzialnego za powstawanie niedokrwistości oraz miażdzycy. Kobalamina wpływa na syntezę krwinek czerwonych. Jej brak może doprowadzić zarówno do niedostatecznej ilości erytrocytów, jak i do ich powstawania w nieprawidłowej formie, która nie spełnia swoich zadań. Mamy wtedy do czynienia z niedokrwistością megaloblastyczną. Do jej objawów należą między innymi nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego, jak utrata smaku i apetytu, biegunki oraz zaparcia.

Niedobór witaminy B12 – objawy

Osoby cierpiące na niedobór witaminy B12 mają bladą lub żółtą skórę i szybko się męczą, co jest spowodowane brakiem wystarczającej ilości czerwonych krwinek transportujących krew. Niedotlenie powoduje także zawroty głowy.

Niedobór B12 daje również objawy ze strony układu nerwowego, takie jak drętwienie kończyn i zaburzenie widzenia. Znaczne niedobory wpływają też na prawidłowe poruszanie się i utrzymywanie równowagi oraz zwiększają częstotliwość występowania owrzodzeń jamy ustnej.

Niedobór witaminy B12 – kiedy się pojawia?

Niedobór witaminy B12 pojawia się u osób chorujących na schorzenia układu pokarmowego, w wyniku których witamina nie może się poprawnie wchłaniać. Jej niedobór jest częsty u osób starszych lub chorujących na niedokrwistość złośliwą oraz u wegan i wegetarian nieprzyjmujących kobalaminy w suplementach.

Nadmiar witaminy B12

Kobalamina, jak wszystkie witaminy z grupy B, jest rozpuszczalna w wodzie, a jej nadmiar jest wydalany z organizmu razem z moczem, dlatego niemożliwe jest jej przedawkowanie. W wątrobie jest przechowywana do 400 dni. U osób przyjmujących bardzo duże ilości witaminy B12 zaobserwowano jedynie objawy alergiczne i krwotoki z nosa.

W jakich produktach znajdziemy witaminę B12?

Witamina B12 występuje w pokarmach zwierzęcych, takich jak mięso, podroby jaja i produkty mleczne. Nie brak jej także w owocach morza. Nie znajdziemy jej natomiast w produktach roślinnych.

Jak suplementować witaminę B12?

Dorosła osoba powinna dostarczać 2,4 μg witaminy B12 na dobę. Ta wartość wzrasta w przypadku kobiet karmiących i ciężarnych. Najłatwiej jest przyjmować kobalaminę pod postacią kapsułek lub w kroplach. Do uzupełniania znacznych niedoborów stosuje się zastrzyki pod kontrolą lekarzy.

Wśród produktów z witaminą B12 szukaj takich, które zawierają metylokobalaminę lub cyjanokobalaminę, czyli związki, które ludzki organizm jest w stanie przyswoić i wykorzystać. Na rynku znajdziesz zarówno B12 pochodzącą z produktów zwierzęcych, jak i z roślinnych – obie tak samo skuteczne. Dobrej jakości preparaty z witaminą B12 można zamówić na przykład tutaj: https://www.sklepzycia.pl/witamina-b12.

Wybierając odpowiedni dla siebie produkt, weź pod uwagę sklep, w którym go kupujesz i sposób, w jaki są przechowywane suplementy. W Sklep Życia znajdziesz wiele skutecznych preparatów z witaminą B12, w tym takie z kwasem foliowym, cynkiem lub w unikalnych smakach, dzięki którym codzienna suplementacja stanie się przyjemniejsza.

Kobiety w ciąży lub osoby chorujące przewlekle powinny skonsultować przyjmowanie suplementów z lekarzem.

Źródła:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/#en7

http://han.cib.umed.lodz.pl/han/ibuk/libra.ibuk.pl/book/138738

Poznaj najważniejsze zasady diety katogenicznej

0
Dieta katogeniczna daje szybkie efekty w pierwszych dwóch, trzech miesiącach
fot. Pixabay.com

Dieta katogeniczna od jakiegoś czasu bije rekordy popularności. Choć jej główne założenie – jedz więcej tłuszczu, aby spalać tłuszcz – może budzić kontrowersje, dieta ta faktycznie wykorzystywana jest do odchudzania. Może również pomóc w zwalczaniu różnych chorób, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie. Jak więc właściwie stosować dietę katogeniczną?

Przeczytaj też: http://www.e-stawiamnazdrowie.pl/dieta-ketogeniczna-najwazniejsze-zasady/

Dieta katogeniczna – czym jest?

Ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników, którzy dowodzą, że ma zły wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jej najważniejszym założeniem jest zwiększenie udziału tłuszczy w codziennym menu. Jednocześnie zredukować powinniśmy spożywanie węglowodanów i białek. Tłuszcze w diecie katogenicznej powinny stanowić około 80% naszego jadłospisu, a węglowodany i białka łącznie zaledwie 20%, szczególnie na początku stosowania tej diety. Taki rozkład składników odżywczych ma za zadanie wprowadzić nasz organizm w stan tak zwanej ketozy, która jest procesem rozpadu tłuszczy.

Co można, a czego nie można jeść na diecie katogenicznej?

Warzywa, takie jak brokuły, pomidory, papryka, ogórki, szpinak, kalafior, jarmuż, tłuste mięsa – wieprzowina, wołowina, drób, ryby i owoce morza, orzechy, oleje, awokado, jaja, pełnotłuste śmietana, jogurty i mleko to podstawowe produkty, które można spożywać na diecie katogenicznej.

Komponując menu musimy mieć na uwadze, że tłuszcze, które chcemy w tak dużych ilościach dostarczyć do naszego organizmu powinny pochodzić z dobrych źródeł i produktów nieprzetworzonych.

Na diecie katogenicznej całkowicie zakazane jest spożywanie cukru, owoców, w tym szczególnie bananów, arbuzów, gruszek, ziemniaków, buraków, roślin strączkowych, płatków, makaronów, chleba i alkoholu.

Zalety i wady diety katogenicznej

Pierwsze dwa, trzy miesiące stosowania takiej diety mogą być dla wielu osób wybawieniem. Znacznie poprawia się ich samopoczucie, są pełni energii i czują się lekko sami ze sobą. Ponadto szybko faktycznie zauważają spadek wagi, co też ma niebagatelny wpływ na ich nastrój. W tej pierwszej fazie stosowania diety waga może spaść nawet o kilka kilogramów. Dieta ta reguluje również poziom insuliny w organizmie i zmniejsza, a nawet całkowicie eliminuje apetyt na słodycze.

Przeciwnicy diety katogenicznej ostrzegają jednak, że nadmiar tłuszczy w organizmie rozregulowuje pracę hormonów, a także powoduje problemy z układem trawiennym. Tempo trawienia zwalnia, pojawiają się zaparcia, biegunki, częste bóle brzucha. Po tych pierwszych dwóch, trzech miesiącach spada również znacznie poziom energii, pojawia się ospałość i ciągłe zmęczenie. Do tego dochodzi znaczne pogorszenie samopoczucia i duże problemy z koncentracją.

Zanim zastosujemy tę dietę w naszym życiu, warto ją dobrze przemyśleć, a najlepiej skonsultować z lekarzem. Jest szereg chorób, przy których stosowanie diety katogenicznej jest przeciwwskazane i może znacznie pogorszyć stan zdrowia.

Zobacz też: http://www.dlazdrowia24.pl/uporaj-sie-z-przeziebieniem-i-grypa-domowymi-sposobami/

Dla kogo jest catering dietetyczny?

0
dieta

Catering dietetyczny stał się aktualnie najbardziej popularną metodą odchudzania. Z tego nowoczesnego sposobu korzysta już od dawna ogromna ilość sportowców, celebrytów, blogerów, czy influencerów. W związku z rozpowszechnieniem takiego cateringu dietetycznego w Łodzi przekonuje  się do niego coraz większa liczba osób. Catering dietetyczny to 12 różnorodnych diet, które są dobierane indywidualnie do potrzeb klientów i ich organizmów, a także wedle zaleceń lekarskich. Każda potrawa jest dokładnie przygotowywana zgodnie z zalecanymi proporcjami, tak aby organizm był zaopatrzony we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, minerały i witaminy. Catering dietetyczny w Łodzi dba o to, aby wszystkie składniki były pozyskiwane z naturalnych źródeł, a głównie z upraw rolniczych. Wszystkie potrawy są odpowiednio wyporcjowane pod względem kilokalorii oraz rodzaju dania i podzielone do specjalnych pudełek. Stąd się wzięła nazwa dieta pudełkowa.

Na czym polega dieta pudełkowa?

Catering dietetyczny w Łodzi powstał z myślą o osobach, które są na dietach, lub chcą przejść na dietę, a brakuje im czasu, który jest potrzebny do przygotowania dobrze zbilansowanych posiłków dietetycznych. Dieta pudełkowa obejmuje 5 doskonale zbilansowanych posiłków każdego dnia, przygotowywanych na podstawie jednego z 12 jadłospisów dietetycznych. Dzięki cateringowi dietetycznemu możesz spożywać posiłku regularnie o wyznaczonych porach dnia, co jest bardzo istotnym elementem w czasie stosowania diety. Poprzez stosowanie diety pudełkowej usprawnisz swój organizm o dobrą pracę układu pokarmowego, poprawisz metabolizm, a także oczyścisz organizm z toksyn. Jednak dla wielu najistotniejszym efektem w czasie stosowania diety jest pozbycie się nadmiernych kilogramów. Spożywając posiłki przygotowane przez catering dietetyczny w Łodzi, masz pewność, że będziesz się odżywiać zdrowo, bezpiecznie. Dzięki temu szybko zobaczysz efekty zarówno w swoim wyglądzie jak też w samopoczuciu i odporności.

Czy wszyscy mogą korzystać z diety pudełkowej?

Z diety pudełkowej mogą korzystać wszyscy, nie ma żadnej granicy. Ważne jest, aby była ona odpowiednio dobrana do potrzeb organizmu. Catering dietetyczny w Łodzi kładzie ogromny nacisk na prawidłowe przygotowanie posiłków. Dieta pudełkowa jest odpowiednio przygotowywana dla sportowców, osób cierpiących na nadwagę lub niedowagę, osób cierpiących na nietolerancję laktozy, czy glutenu, osób chorych na cukrzycę lub inne choroby, przy których istotne jest przestrzeganie diety. Jest to idealny rozwiązanie dla wszystkich osób, które nie są w stanie codziennie przygotowywać pełnowartościowe posiłki.

Stopa cukrzycowa – jak powstaje, kiedy się rozwija i jak ją leczyć?

0
stopa cukrzycowa

Stopa cukrzycowa jest to jedno z najpoważniejszych i zarazem najczęstszych powikłań cukrzycy. Są to ciężko gojące się rany i owrzodzenia na stopie, które mogą prowadzić nawet do jej amputacji. Takie powikłanie pojawia się zarówno w przebiegu cukrzycy typu 1, jak i 2. Czym dokładnie jest stopa cukrzycowa i jakie są jej stopnie? Kiedy się rozwija i w jaki sposób ją leczyć? Jesteście ciekawi? Koniecznie przeczytajcie!

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/stopa-cukrzycowa-jak-powstaje-jak-sie-ja-leczy-czy-mozna-jej-zapobiec/

Stopa cukrzycowa – czym jest?

Stopa cukrzycowa przejawia się jako płytsze lub głębsze owrzodzenie zlokalizowane na części grzbietowej lub podeszwowej stopy. Tego typu zmiany mogą być ulokowane również na pięcie, na grzbietach palców oraz pod główkami kości śródstopia. W zależności od stopnia zaawansowania zmian, możemy wyróżnić następujące stopnie rozwoju stopy cukrzycowej:

  • stopień 0 – stopa wysokiego ryzyka
  • stopień 1 – owrzodzenie powierzchowne
  • stopień 2 – owrzodzenie z towarzyszącym stanem zapalnym skóry i tkanek podskórnych
  • stopień 3 – jw. i dodatkowo stan zapalny kości, ropowica stopy
  • stopień 4 – ograniczona martwica sucha lub wilgotna
  • stopień 5 – rozległa martwica, wskazania do amputacji.

Stopa cukrzycowa – kiedy się rozwija?

Za rozwój tego typu schorzenia odpowiada nałożenie się na siebie kilku zaburzeń charakterystycznych dla cukrzycy. Jednym z nich może być zaburzenie krążenia obrotowego krwi, które obejmuje zwłaszcza Dolne części kończyn. Takie zaburzenie krążenia spowalnia procesy gojenia się ran, a wysoki poziom cukru we krwi zwiększa ryzyko rozwoju infekcji bakteryjnych. W rezultacie takich czynników może rozwinąć się polineuropatia, czyli dokładniej uszkodzenie nerwów obwodowych. Powoduje ona zaburzenie czucia, a w trakcie choroby możemy odczuwać bóle w stopie, w której rozwija się stan zapalny.

W jaki sposób leczyć stopę cukrzycową?

Leczenie takiej choroby polega na postępowaniu objawowym, które ma na celu wspomaganie gojenia się ran oraz leczeniu przedczynowym. Jeżeli chodzi o postępowanie objawowe stosowane są w nim antybiotyki oraz odpowiednie opatrunki, stosuje się obciążenie kończyn oraz chirurgiczne opracowanie owrzodzeń. Co więcej konieczne jest wyeliminowanie przyczyny powstania stopycukrzycowej. W takim celu zaleca się ścisłe kontrolowanie glikemii, stosowanie się do zaleceń lekarskich, ponieważ to właśnie one wspomagają gojenie się stopy cukrzycowej, a także profilaktykę tego typu zmiany w przyszłości.

Zobacz też: http://www.dlazdrowia24.pl/czym-jest-i-jak-sie-rozwija-retinopatia-cukrzycowa/

Zadbaj o odpowiednią dietę

0
dieta

Podstawową potrzebą człowieka, obok kilku innych, jest odpowiednie odżywienie organizmu. Kiedy dostarczamy mu odpowiednich składników, gwarantujemy sobie zdrowie i wysoką odporność.

Odchudzanie czyli o tym, jak bezpiecznie stracić na wadze

0
Odchudzanie

Smukła sylwetka oraz idealne wymiary to marzenie każdego z nas. Często zastanawiamy się co zrobić żeby osiągnąć idealną figurę. O to kilka porad z bloga o odchudzaniu dietetyk.edu.pl – jak bezpiecznie stracić zbędne kilogramy bez negatywnego wpływu na nasze zdrowie.

1. Pij minimum 1,5l wody dziennie

Woda to podstawa w trakcie zrzucania zbędnych kilogramów. Przede wszystkim pomaga oczyszczać regularnie organizm z niepotrzebnych toksyn, ale także napędza metabolizm, co prowadzi do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Co więcej, regularnie picie wody nasyca nasz żołądek oraz eliminuje poczucie głodu. Codzienne picie wody korzystnie wpływa także na cerę, nasze samopoczucie oraz pomaga w pozbyciu się tzw. cellulitu wodnego.

2. Odstaw cukry proste

Przeanalizuj wszystkie swoje posiłki, w tym przekąski oraz wszystkie kolorowe napoje z ostatniego tygodnia. Zastanów się jak duża część to słodycze, fast food, kolorowe napoje oraz produkty o wysokiej zawartości kilokalorii. Wszystkie te rzeczy sprawiają, że uczucie sytości jest chwilowe, a ilość często jest dwukrotnie wyższa niż twoje dzienne zapotrzebowanie. Słodycze zamień na surowe owoce i warzywa, a fast food na zdrową sałatkę.

3. Nie wierz w cudowne tabletki

Aby schudnąć bez efektów jojo postaw przede wszystkim na racjonalną, zróżnicowaną dietę. Żadne tabletki odchudzające, które widzimy w reklamach nie działają. Często jest to po prostu chwyt marketingowy.

4. Licz kalorie

Aby regularnie tracić na wadze, ważne jest aby posiłki nie były zbyt kaloryczne, lekkostrawne oraz nie smażone na tłuszczu. Aby rozpocząć zdrową dietę, skorzystaj z kalkulatora BMI, który wyliczy twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Następnie od liczby kilokalorii odejmij około 200-300 kilokalorii. Wynik będzie ilością kalorii, którą należy przestrzegać podczas trwania diety.

5. Warzywa i owoce

Włącz do swojej diety warzywa oraz owoce. Najczęściej są one niskokaloryczne takie jak papryka, ogórki, pomidory, jabłka, gruszki czy grejpfruty. Pamiętaj, aby unikać warzyw gotowanych, ponieważ ich indeks glikemiczny jest znacznie wyższy. Warzywa strączkowe oraz owoce takie jak winogrona nie są zalecane.

6. Stała liczba posiłków

Jedz regularnie o podobnej porze. Każdego dnia powinno spożywać się pięć posiłków. Kiedy jemy mniej, ale częściej, nasz organizm szybciej trawi jedzenie. Ważne aby wszystkie posiłki były lekkostrawne oraz zbilansowane. Warto do diety włączyć takie mięso jak kurczak, indyk lub ryby. Wołowina oraz wieprzowina nie sprawdzą się w trakcie diety odchudzającej.

7. Ruszaj się

Ruch w trakcie diety to podstawa. Nie musisz chodzić codziennie na siłownie, aby schudnąć. Wystarczy, że wybierzesz się na dłuższy spacer lub poćwiczysz godzinę przed telewizorem. Aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na metabolizm, ale także na naszą kondycję oraz samopoczucie.

Podsumowanie

Utrzymywanie odpowiedniej wagi to przede wszystkim odpowiednie, zdrowe nawyki żywieniowe. Ważne jest, aby była ona rozsądna oraz dobrze zbilansowana. Zbyt duża restrykcja kaloryczna może źle wpłynąć na organizm, będzie on osłabiony oraz może doprowadzić do przykrych konsekwencji zdrowotnych. Pamiętaj, aby jeść mniej, a częściej, pij wodę oraz jedz sporo warzyw oraz owoców, a efekty będą gwarantowane!