Dieta orkiszowa – jaki wpływ na zdrowie

0
dieta orkiszowa

Dieta orkiszowa (wg św. Hildegardy) jest uniwersalnym planem żywieniowym. Na dietę orkiszową mogą przejść osoby zmagające się z wieloma chorobami i te które chcą oczyścić organizm z toksyn.

Zapoznaj się ze swoim nowym sprzymierzeńcem – orkiszem

Pszenica orkisz ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Dodatkowo jest sycąca i bogata w wiele cennych składników.

Jak wygląda dieta świętej Hildegardy?

Stosując dietę świętej Hildegardy nie musimy się obawiać o głodówkę. Podstawą diety orkiszowej są produkty zbożowe, jej podstawą jest właśnie pszenica orkisz. Dzięki stosowaniu tej diety, możemy zgubić zbędne kilogramy i uzupełnić niedobory witamin i minerałów.

Dla kogo została stworzona dieta orkiszowa?

Przeciwwskazaniami do stosowania diety orkiszowej są celiakia i alergia na gluten. Dieta orkiszowa nie zaszkodzi ciężarnym i karmiącym kobietom. Nie stanowi ona zagrożenia i pozwoli uzupełnić niedobory wielu witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych. Orkisz pomoże nam też zwalczyć objawy schorzeń dotykających układ krążeniowy, trawienny, a dodatkowo wzmocni nasz układ immunologiczny.

dieta orkiszowa - czy skuteczna i jak działa

Założenia diety orkiszowej

Spośród wszystkich produktów odżywczych, które mamy do dyspozycji, Hildegarda wymienia trzy w stu procentach wartościowe. Czyli takie, które są odżywcze, lecznicze i przyswajalne w każdej postaci. Orkisz, kasztany jadalne i koper włoski. Kasztany mogą być spożywane w każdej postaci – surowe, gotowane, pieczone, natomiast koper włoski najlepiej jeść surowy. W codziennej diecie powinny dominować produkty orkiszowe, takie jak kasza, pieczywo, makaron, płatki, musli, otręby.  Dodatkowo syropy, kawa, ciastka i piwo z orkiszu. Z orkiszu można też przyrządzić wszelkiego rodzaju potrawy: zupy, kotlety, sałatki, ciasta, placki. Dodatkowo znakomicie smakuje z dodatkiem miodu i orzechów, jak również przyrządzony na ostro. Najlepsze są: fasola, pietruszka, czosnek, cebula (ale tylko gotowana), marchew i buraki, a także jabłka, gruszki, porzeczki, wiśnie, owoce morwy, pigwy, jeżyny, owoce dzikiej róży. Nabiał i mięso też są dozwolone, jednak powinny być spożywane rzadziej i w mniejszych ilościach. Do słodzenia zalecany jest wyłącznie cukier trzcinowy i miód.

Efekty stosowania diety świętej Hildegardy

Orkisz pomoże nam oczyścić układ pokarmowy ze złogów i innych zanieczyszczeń. Lepiej będą wchłaniane składniki odżywcze. Błonnik przyspieszy metabolizm i zmniejszy poziom cholesterolu LDL we krwi. Dzięki nim obniżymy ciśnienie krwi i poprawimy kondycję serca. Ponadto wesprzemy nasz układ nerwowy witaminą B , a krzemu w produktach orkiszowych wzmocni i polepszy wizualny stan skóry, włosów i paznokci.

Jakie są zalety diety świętej Hildegardy?

Dieta orkiszowa ma bardzo wiele przeróżnych zalet, dodatkowo niema praktycznie żadnych skutków ubocznych, warta jest polecenia.

Jak rzucić palenie? Naturalne sposoby

0

Cudowna roślina zmniejszająca ochotę na sięganie po alkohol – kudzu. Jakie są jej właściwości i działanie, kto może po nią sięgać, jak ją stosować i czy rzeczywiście jest pomocna? Jeśli zastanawiasz się, jak walczyć z paleniem, próbowałeś już wszystkiego lub wprost przeciwnie – wolisz zacząć od naturalnych sposobów – przeczytaj artykuł.

Nieprawidłowe wysokie ciśnienie – czyli?

0

Badanie ciśnienia krwi umożliwia stwierdzenie ciśnienia doprowadzanego przez serce podczas spazmu oddającego krew do obrotu. Prócz tegoż wykorzystywana jest również wartość ciśnienia, gdy serce wypoczywa pomiędzy uderzeniami. Właściwe ciśnienie to wartości 120/80 mmHg. Tylko te dwie wartości udzielają specjaliście informacji o tym, jak funkcjonuje nasze serce. Jeśli ciśnienie jest zbyt wysokie, możemy mieć do czynienia z nadciśnieniem tętniczym, natomiast jeżeli jest za małe, z niedociśnieniem. Także nadciśnienie, jak również niedociśnienie to stany, które potrzebują leczenia.

Jakie jest właściwe ciśnienie krwi?

Ciśnienie 120/80 mmHg lub mniej to ciśnienie dobre lub dobre. Wartość ponad 140/90 stosowana jest są za ciśnienie wysokie, również każde wartości pomiędzy przytoczonymi tu, to ciśnienie podniesione. Natomiast zdecydowanie małe ciśnienie również nie działa korzystnie, jest ono odpowiedniejsze dla Twojego serca aniżeli wysokie ciśnienie.

Radzenie sobie z wysokim ciśnieniem krwi

Ciśnienie krwi uzależnione jest z mnóstwa elementów, wraz z wiekiem i legendą choroby w rodzinie. Łatwe modyfikacje w zakresie kuracji i stylu życia mogą wesprzeć w zachowaniu właściwego ciśnienia krwi lub osłabieniu go do odpowiedniejszego poziomu. Niejednokrotnie ciężko określić, lub jesteś wielkie ciśnienie, bo objawy są niezwykle sporadycznie. To właśnie istotne jest przeprowadzanie systematycznych konsultacji u lekarza, pielęgniarki czy aptekarza. Oraz gdy jeśli martwisz się wysokim ciśnieniem, zawsze wpierw winieneś porozmawiać z własnym lekarzem. Łatwe modyfikacje, które umożliwiają sprostać sobie z wysokim ciśnieniem.

jak sobie radzić z wysokim ciśnieniem

Właściwe ciśnienie – etiologie nadciśnienia

Właściwe ciśnienie u człowieka sięga 120/80 mmHg. Początkowa wartość to ciśnienie skurczowe, a druga to ciśnienie rozkurczowe. Obie ilości nazywane są w milimetrach słupa rtęci. Nadciśnienie tętnicze krwi ma miejsce, gdy wartości testów ciśnienia są za wysokie – przeszło 140/90 mmHg. Nadciśnienie może stanowić o typu pierwszym lub pochodnym. Nadciśnienie pierwotne jest wówczas, jeśli wszystkie elementy wpływające na zmianę ciśnienia funkcjonują równolegle. Oznacza to, że serce zaczyna bić mocniej wtedy, gdy naczynia krwionośne się zmniejszają. Blisko 80-90% wszelkich wypadków nadciśnienia to właśnie nadciśnienie pierwotne. Nadciśnienie pochodne jest zupełnie rzadsze i zwykle powoduje je niewydolność nerek. Gdy nerki są naruszone, organizm traci możliwość do oczyszczania soli i wody, co zwiększa masa krwi. To z kolei powoduje, że właściwe ciśnienie narasta. Podniesione ciśnienie tętnicze zwiększa niebezpieczeństwo wielu choroby, w tym udaru i zawału serca. Z tego powodu należy niejednokrotnie wykonywać badanie ciśnienia krwi, aby w porę zobaczyć jego wielki wzrost.

Właściwe ciśnienie – etiologie niedociśnienia

Niedociśnienie to wartości niżej 100/60 mmHg. Do podstaw takiego stanu rzeczy przynależą:
• ciąża,
• stosowanie pewnych środków,
• bradykardia,
• problemy z zastawkami,
• niedoczynność tarczycy,
• wylew,
• silny stan zapalny.

Aminokwasy w pokarmach i dodatkach do diety

0

Już podczas pierwszych lekcji biologii w szkole podstawowej uczniowie dowiadują się, że podobnie jak wszystkie inne organizmy, ich ciała zbudowane są z białek zwanych inaczej proteinami. Uczą się w ten sposób, że cały świat materii ożywionej jest ze sobą powiązany. Poznają bardziej i mniej skomplikowane łańcuchy pokarmowe, obrazujące, w jaki sposób materia krąży pomiędzy zwierzętami i roślinami.

Perfumy damskie

0

W dzisiejszych czasach żadna kobieta nie może obejść się bez swoich perfum, dzięki czemu rynek perfum prężnie się rozwija, zwłaszcza dział przeznaczony dla kobiet.

Perfumy damskie to różnorodność wyboru, świat pełen pięknych zapachów, które czekają na odkrycie. Istnieje wiele różnego rodzaju marek, które zajmują się produkcją perfum. Jedne – prestiżowe, na swoich kontach mają już wiele sprawdzonych zapachów i wiele wiernych klientek, ale są również mniej znane firmy, które może nie dorownują markom takim jak: Coco Channel, Hugo Boss, czy też Dior, ale i tak starają się wyróżniać.

Perfumy damskie to kopalnia zapachów z różnych zakątków świata, prezentująca bogaty wachlarz zapachów. Od delikatnych, kwiatowych, których woń przypomina pierwsze wiosenne dni, bo mocniejsze perfumy, które bardziej będą pasowały na nocne wypady na miasto, aż po energiczne, cytrusowe zapachy.

Dzięki takiej różnorodności można posiadać parę flakoników perfum na różne okazję; jedne do pracy, czy szkoły, inne na codzień, na zwykły spacer po parku, a inne na wypady ze znajomymi. Inne będą bardziej pasować na spotkania biznesowe, dodawać pewności siebie, a z kolei inne towarzyszyć mogą kobietom w kinie, czy na rodzinnym obiedzie.

Perfumy damskie to nie tylko ładny zapach w równie ładnej buteleczce. Nie używa się ich dla ludzi wokół. Zazwyczaj kobiety używają ich dla siebie samych, by mogły poczuć się bardziej kobieco, choć nie rzadko mają być swego rodzaju wabikiem. Ich zadaniem jest wyróżnienie kobiety z tłumu innych przez oryginalny, indywidualnie dobrany zapach, który będzie podkreślał jej wyglad, ale i osobowość. Ich zakup, a raczej wybór nie należy do najprostszych decyzji; pod uwagę trzeba wziąć wiele czynników takich jak: długość trwania zapachu, czyli przez jaki czas zapach będzie pozostawał na skorze, czy są wystarczające mocne, albo czy wrecz nie są zbyt silne. Ile pań tyle opinii, każdej może podobać się inny zapach, dzięki czemu wybór jest tak szeroki. Perfumy damskie można znaleźć nie tylko w drogeriach, ale też w sklepach z odzieżą.

Więcej zakupowych inspiracji szukaj na https://www.brasty.pl/

Alergiczne zapalenie oskrzeli i astma – jak je odróżnić?

0
zapalenie oskrzeli a astma

Jak odróżnić zapalenie oskrzeli od astmy? Chociażby pediatrzy korzystają z tym kłopoty. Wówczas zamiast na astmę, leczą dziecko na nawracające zapalenie oskrzeli. Jakie są sygnały zapalenia oskrzeli, a jakie są sygnały astmy? Czy astma oraz zapalenie oskrzeli faktycznie są naprawdę niezwykle podobne sygnały? Każde dziecko może się przeziębić, lub złapać grypę oraz kaszleć. Każde może się zasapać, jeśli przebiegnie przez podwórze czy wejdzie po schodach na drugie piętro. Natomiast tylko co dwudzieste ma astmę. To dolegliwość na całe życie, jednak wcześnie rozpoznana oraz tak leczona przez alergologa czy pulmonologa (specjalistę chorób płuc) pozwala normalnie oddziaływać również dziecku, jak także dorosłemu człowiekowi. Złe poznanie oraz faszerowanie dziecka antybiotykami utrwala niekorzystne zmiany w oskrzelach oraz odsuwa w okresie odpowiednie leczenie.

Co odróżnia astmę od zapalenia oskrzeli?

Oskrzela to rurkowate przewody łączące tchawicę z płucami. Ich stan zapalny potrafią wywołać również mikroorganizmy, jak i bakterie. Mikroorganizmy robią to częściej, a jako powikłanie pojawia się następnie powszechnie nadkażenie bakteryjne. Przy każdej choroby błona wyścielająca oskrzela jest zmieniona zapalnie, co powoduje wytwarzanie większej liczby śluzu, i więc z kolei powoduje kaszel. Chore dziecko ma temperaturę, jednak wciąż nie za dużą. Kaszle oraz przez kilka dni może odkrztuszać ropną, żółtozieloną wydzielinę. Jeśli dolegliwość zajęła oskrzeliki (cienkie rozgałęzienia oskrzeli sięgające do pęcherzyków płucnych), dziecku dokucza duszność. Gdy mama lub tata przystawią ucho do klatki piersiowej, usłyszą „grube furczenia” podczas wciągania powietrza do płuc. Niestety, nie ma środka, który zapobiegałby zapaleniu oskrzeli.

jak wygląda leczenie zapalenia oskrzeli a astmy

Rodzice potrafią tylko zadbać o wzmocnienie ogólnej odporności dziecka. W czasie dolegliwości winno odpoczywać w domu, dużo pić, przyjmować syropy, które rozrzedzają śluz oraz ułatwiają odkrztuszanie. Gdy jest wielką temperaturę, można mu dać paracetamol. Jeśli specjalista podejrzewa bakteryjne zapalenie oskrzeli czy chce zapobiec nadkażeniu bakteryjnemu, zleca antybiotyk. Dolegliwość zazwyczaj mija po kilkorgu, kilkunastu dniach. Jeśli zapalenie oskrzeli wydaje się 3-4 razy w roku, winno to zaniepokoić również rodziców, jak także pediatrę. Iż to bowiem być astma. Jeśli chcesz się o tym dowiedzieć, przeczytaj tenże artykuł.

Astma powszechnie jest dolegliwością dziedziczną

Kasia zachorowała na astmę, jeśli miała 5 lat. – Pamiętam, że nie mogłam złapać powietrza – przypomina sobie dziś dziesięciolatka. – Matka stała nade mną przestraszona oraz klepała mnie po plecach, ponieważ myślała, iż czymkolwiek się zadławiłam. A mnie coraz niezwykle coś ściskało w klatce piersiowej. Dzisiaj, jeśli czuję, iż atak się zbliża, wiem, że nie można mi panikować. Muszę wziąć inhalator oraz wciągnąć ustami powietrze wraz z środkiem. Po dwóch, trzech takich wdechach zaprzestaje mnie ściskać. Trochę odpoczywam oraz mogę wrócić do zajęć. Lekarze nie wiedzą dobrze, co jest etiologią astmy. Częściej mają na nią dzieci z rodzin, w jakich ta dolegliwość już się pojawiała, a więc do takiego poziomu skłonność do niej jest dziedziczna. Wiadomo, iż można zapobiegać atakom czy nie dopuszczać do ich nasilenia, gdy powszechnie zaczyna się przepisane środki oraz postępuje zgodnie z zaleceniami specjalisty.

Młody jęczmień – zielona skarbnica składników mineralnych i witamin

0

Pomocny w leczeniu chorób skóry, cukrzycy i schorzeń sercowo-naczyniowych. Często stosowany jako suplement diety wspomagający proces odchudzania i wzmacniający odporność. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, a nawet… przeciwnowotworowo? Mowa o produkcie, który pojawiając się na rynku niemal natychmiastowo zyskał popularność i spowodował chaos informacyjny odnośnie swoich zbawiennych właściwości.

Masło orzechowe idealne do orzechowo–bananowego puddingu chia

0
masło orzechowe

Orzechowo-bananowy pudding chia – Składniki:

  1. 3 łyżki nasion chia
  2. 200 mln mleka migdałowego
  3. 2 łyżki kakao
  4. 1 łyżka miodu
  5. 2 łyżki masła orzechowego
  6. kilka orzechów laskowych
  7. pół banana

Orzechowo-bananowy pudding chia – sposób przygotowania:

Mleko wlewamy do słoika. Dodajemy nasiona chia, kakao oraz miód. Zakręcamy pokrywkę i potrząsamy, aby wszystkie składniki się wymieszały. Wstawiamy słoik do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Jeżeli znudził was już tradycyjny pudding chia możecie po wyjęciu z lodówki zblendować całość na gładką masę, aby pozbyć się wyczuwalnych „kuleczek”. Następnie do czystego słoika układamy warstwowo najpierw 3 łyżki puddingu, następnie kilka plasterków banana oraz łyżkę masła orzechowego. Powtarzamy czynność, aż do wyczerpania składników. Górę puddingu dekorujemy posiekanymi orzechami laskowymi i najlepiej zjadamy od razu.

orzechowo-bananowy pudding z masłem orzechowym

Masło orzechowe – właściwości odżywcze i lecznicze

Produkowane z fistaszków, tradycyjne masło orzechowe jest nie tylko smaczne, ale i bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Stanowi dobre źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego), choliny i witaminy E oraz składników mineralnych: magnezu, fosfory, potasu, cynku, selenu, wapnia, chromu, manganu, miedzi, żelaza – dzięki czemu m.in. zapobiega anemii, wzmacnia zęby i kości, wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu (z tym zastrzeżeniem, iż działanie to ma jedynie masło orzechowe, do produkcji którego nie jest wykorzystywana sól, jeśli jest, to wówczas masło orzechowe ze względu na zawartości soli, zawiera również sporo sodu), wzmacnia odporność organizmu, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i wykazuje działanie antyoksydacyjne, ma również pozytywny wpływ na stan włosów i paznokci, redukuje przetłuszczanie się skóry i nadaje jej atrakcyjny koloryt itd. oraz powinno być włączone do diety przyszłych mam (kwas foliowy zapobiega wadom rozwojowym płodu). Masło orzechowe to również bogate źródło błonnika pokarmowego i roślinnych fitosteroli. Na szczególną uwagę zasługuje też fakt, iż 100 gramów masła orzechowego w ok. 94% zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę B3 (PP, niacynę), która to jest wykorzystywana do: prawidłowego przeprowadzania procesów metabolicznych, tworzenia czerwonych krwinek, regulowania poziomu złego cholesterolu we krwi, hamowania toksycznego działania związków chemicznych i leków, korzystnego wpływu na system nerwowy i stan psychiczny, czy też poprawy ukrwienia skóry i kondycji włosów. Masło orzechowe jest produktem tłustym i bardzo kalorycznym (w 100-gramowej porcji dostarcza prawie 600 kalorii (kcal) i 52 gramów tłuszczu), ale znajdujące się w nim kwasy tłuszczowe to niemal w całości kwasy nienasycone z grupy „mniej korzystnych” kwasów omega – omega 6. Masło orzechowe ma pozytywny wpływ na układ krwionośny i jeśli wybierzemy to bez dodatku cukru, nie powoduje przybierania na wadze – jeśli oczywiście zachowamy w jego jedzeniu umiar. Należy również podkreślić, że około 4-6% populacji jest uczulona na główny składnik masła – orzechy arachidowe, a więc również na masło arachidowe. Orzechy arachidowe są bardzo silnymi alergenami pokarmowymi. Do wywołania reakcji alergicznej na orzeszki wystarcza ilość rzędu paru mikrogramów. Często dochodzi do duszności, obrzęku błon śluzowych i zaburzeń krążenia, aż po szok anafilaktyczny.

Ile kalorii ma kebab?

0
kebab

Kebab to tradycyjne danie kuchni arabskiej. Mimo że przepis, jak zrobić kebab samodzielnie w domu, jest bardzo prosty, codziennie w wielu miastach, takich jak, np. Warszawa, przed orientalnymi barami ustawiają się kolejki, by spróbować tego przysmaku. Jednak dietetycy ostrzegają – kalorie, które dostarcza, można liczyć w tysiącach, a wartości odżywcze kebabu pozostawiają wiele do życzenia.

Kebab – czym jest?

Kebab to potrawa przygotowana z pieczonego na rożnie mięsa, z którego skrawa się po upieczeniu małe kawałki, z dodatkiem warzyw i sosów. Całość zawinięta jest w lawasz lub inny cienki placek albo podana w grubej bułce. Pod nazwą kebab kryje się ponad kilkadziesiąt odmian tej potrawy. W Polsce najbardziej popularny jest döner kebap (co oznacza „obracające się pieczone mięso”), danie wywodzące się z kuchni tureckiej. Jest to mięso skrawane z pionowego rożna (najczęściej baranina, cielęcina lub drób, nigdy wieprzowina) podawane z surówką oraz serem owczym. Mimo że przepis, jak zrobić kebab samodzielnie w domu, jest bardzo prosty, codziennie w wielu miastach, takich jak, np. Warszawa, przed orientalnymi barami ustawiają się kolejki, by spróbować tego przysmaku. Nic dziwnego – za stosunkowo niewielką cenę można dostać solidną porcję mięsa. Jednak dietetycy ostrzegają – kalorie, które dostarcza, można liczyć w tysiącach, a jego wartości odżywcze kebabu pozostawiają wiele do życzenia.

kalorie w kebabie - ile ich znajdziemy

Czy kebab jest zdrowy?

W opinii wielu amatorów orientalnej kuchni kebab to zdrowy posiłek, ponieważ zawiera dietetyczne mięso kurczaka, które w dodatku nie jest smażone, i całkiem sporą porcję surowych warzyw. Jednak nie oznacza to, że kebab jest zdrowy. Co jest niezdrowego w kebabie?

  1. mięso – najczęściej na kebab składa się mięso jagnięce, ale w naszym kraju do wyboru jest też mięso z kurczaka (najchętniej wybierane w Polsce), wołowina. Jednak w większości przypadków nie jest to czyste mięso jednogatunkowe. Zwykle można spotkać wielkie walce z przetworzonego już mięsa. To najczęściej mielona wieprzowina z wołowiną lub mięsem drobiowym. W takim „mięsie” przeważa tłuszcz różnego pochodzenia oraz wszelkiego rodzaju polepszacze, utrwalacze i wzmacniacze smaku, np. glutaminian sodu E621, białko sojowe, fosforany E450 czy cytrynian sodu E331. Takie mięso ma postać jednolitej masy, na ruszcie nie widać płatów mięsa.
  2. lawasz lub inny cienki placek albo bułka – najczęściej jest produkowane z niezbyt zdrowej mąki pszennej, a ponadto zawierają ulepszacze
  3. warzywa – nie ma gwarancji, że są świeże. Często leżą całymi dniami, przez co tracą zawarte w nich witaminy i minerały
  4. sosy – najczęściej są na bazie majonezu, olejów
  5. frytki – to kaloryczny dodatek do kebabu. Istnieje ryzyko, że jest smażony w starym, wielokrotnie używanym oleju
  6. napoje – zwykle do kebabu wybierane są kaloryczne napoje gazowane

Ile kalorii ma kebab?

Okazuje się, że w 100 gramach kebaba kalorii znajdziemy około 200. Na początek nie wydaje się być źle, aczkolwiek weźmy pod uwagę fakt, że przeciętny kebab waży nawet 450 g. Po szybkim wyliczeniu możemy dojść do wniosku, że organizmowi dostarczamy aż 850 kalorii. W tym wypadku warto podkreślić, że mniej kaloryczne jest mięso z kurczaka, które w 100 g zawiera 151 kcal – w przypadku mięsa wołowego mamy do czynienia z 200 kcal. Na tak dużą ilość kalorii w kebabie składa się jeszcze bułka, keczup, czy sosy tworzone z majonezu.

Jak szybko i skutecznie zwalczyć gorączkę u dziecka?

0

Wzrost temperatury ciała oznacza, że próbuje ono samodzielnie poradzić sobie z infekcją. Podczas gdy stan podgorączkowy temu sprzyja, temperatura wzrastająca powyżej 38,5 stopnia Celsjusza staje się niebezpieczna – zwłaszcza dla małych dzieci. W jaki sposób należy zbijać gorączkę u maluchów?

Przyczyną gorączki u najmłodszych wcale nie musi być początek choroby. Jej objawy, takie jak pot, zaczerwienienie i płacz dziecka, mogą pojawić się także z powodu ząbkowania. O przeziębieniu mogą świadczyć natomiast spadek apetytu, kaszel i katar. Niezależnie od przyczyny, rodzice zmuszeni są podjąć pewne kroki. W pierwszej kolejności należy upewnić się, że jest to faktycznie temperatura wymagająca szybkiego działania lub (w przypadku temp. pow. 40 stopni) interwencji lekarza. Istnieje wiele sposobów na ochłodzenie ciała dziecka – pierwszy z nich, przychodzący na myśl intuicyjnie, to chłodna woda. Podczas gdy okłady na ciało mogą być dość chłodne, to temperatura kąpieli powinna być zbliżona do temperatury ciała zdrowego dziecka. Należy ponadto zadbać o regularne pojenie malucha i odpowiednie nawilżenie powietrza w pomieszczeniu, w którym przebywa mały pacjent.

Często okazuje się, że domowe sposoby nie wystarczają – należy wówczas szybko sięgnąć po preparaty przeznaczone dla najmłodszych. Staje się to konieczne szczególnie wówczas, gdy temperatura ciała dziecka wzrośnie powyżej 38,5 stopnia Celsjusza i pojawią się u niego drgawki gorączkowe. Najskuteczniejszymi lekami na obniżanie gorączki są te, które zawierają w swoim składzie paracetamol lub ibuprofen. Możemy wybierać spośród preparatów w formie czopków lub syropów, takich jak np. Ibufen Forte, Lipomal czy Panadol dla dzieci. Świadomy rodzic musi jednak wiedzieć, że wśród dostępnych w aptekach leków zdarzają się takie, które zawierają substancje uczulające maluchy. Dlatego każdą decyzję należy uzgodnić z lekarzem. Trzeba pamiętać także o tym, że większość leków zaleca się stosować dopiero po ukończeniu przez małego pacjenta 3. miesiąca życia. Dzieciom do 12 lat pod żadnym pozorem nie należy natomiast podawać aspiryny.